Huvudmeny

Brandmän i brandbil

Jobba i Vaggeryd

twitter

Hjältar på deltid

Tänk dig att du är på jobbet eller hemma, en personsökare du har på dig piper. Du har du ett par minuter att släppa allt, ta dig till brandstationen och hoppa in i din utrustning innan bilen med dina kollegor rullar iväg. Du ska nu ställa om och vara beredd på att rädda liv.

Detta är vardagen för flera personer i Vaggeryds kommun. Två av dem är Joakim
Gustavsson och Mikael Ljungqvist, deltidsbrandmän på Vaggeryds respektive Skillingaryds brandstation.

Var tredje vecka har de jour, vilket innebär att de på fem minuter från att ett larm gått ska kunna ta sig från jobbet eller hemmet till räddningsstationen och sitta i brandbilen när den rullar ut

– Vi jobbar var tredje vecka och börjar på måndagsmorgonen och jobbar fram till nästa måndag.
Mellan kl. 17-20 på måndagar har vi övning och det är egentligen vår fasta punkt i veckan. Sedan beror det mycket på hur många larm som kommer in, berättar de.

Ensam är inte stark!

Mikael har arbetat som deltidsbrandman sedan 2001 och Joakim sedan 2011. Brandmannayrket har för de båda varit en dröm sedan barnsben.

– Det har alltid varit en dröm för mig. När man var liten såg det häftigt ut och sedan har det utvecklats med tiden. Att få kunna hjälpa andra är min drivkraft, säger Mikael

– Jag håller med Mikael, att komma ut och se någon må dåligt är inte kul i sig men det känns skönt att kunna vara där för den personen och hjälpa till, inflikar Joakim

Som deltidsbrandman ställs man inför en ny situation varje gång och den ena utryckningen är inte den andra lik. Då är det viktigt att våga dela med sig av sina erfarenheter och kunna prata om det man upplevt.

– Det är inte meningen att din partner där hemma ska behöva höra allt vi är med om och dessutom får vi inte berätta allt eftersom det är sekretessbelagt. Då är det viktigt att kunna prata med sina kollegor, säger Joakim.

– Ja, precis och att vara en god arbetsgrupp är med andra ord väldigt viktigt. Vilket jag tycker att vi har både i Skillingaryd och i Vaggeryd. Samarbetet mellan de två stationerna fungerar också väldigt bra. Många av larmen som vi åker på jobbar vi tillsammans och ensam är inte stark – det är ett lagarbete och alla behövs för att det ska fungera, menar Mikael.

Utmaningen med jobbet

Att arbeta som deltidsbrandman handlar inte så mycket om att släcka bränder, som kanske många tror.

– Nej, det är egentligen en väldigt liten del i arbetet. Vi har en hel delsjukvårdslarm och det handlar om att vara en bra människokännare – man vet inte i vilket skick de man
träffar är i. Men såklart har vi även brandlarm men kanske inte så många som folk i allmänhet tror.

På frågan om de skulle rekommendera andra att söka och bli deltidsbrandman svarar de utan att tveka:

Absolut! Det är ett väldigt roligt och intressant jobb. Jag har lärt känna mig själv mycket bättre och klarar av saker som jag inte trodde att jag skulle göra. Man lär sig något nytt hela tiden, berättar Joakim.

– Är du intresserad av att hjälpa människor ska du söka. Det är ett varierande jobb där du får göra skillnad. Du träffar otroligt mycket människor i alla möjliga situationer och som Joakim är inne på så lär du känna dig själv bättre och klarar av situationer som du kanske inte
trodde, säger Mikael.


Publicerad:

2016-03-28

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision