Huvudmeny

Kvinna vid travbana

Uppleva och göra

twitter

Möjliggörare för travsporten

Sara fick förtroende och ansvar och tog det – det var så hennes intresse för hästar och travsport växte. Nu får hon själv, som 28-åring och redan erfaren i Jönköping-Vaggeryds Travsällskaps styrelse, ge ansvar och se andra människor utvecklas som människor och i sitt intresse.

Sara Bladh växte upp i Skillingaryd och hade, som hon själv minns det, aldrig någon längtan efter egen häst som barn. När hon var 13 år följde hon med en kompis hem till sin bildlärare, Per-Ingemars hästgård utanför Skillingaryd, för att sköta om hans hästar. Från den dagen har hästar varit en väldigt stor del av Saras liv.

– Det var något nytt och spännande för mig. Det är stora och kraftfulla djur som jag, 13 år gammal, kunde lära mig att hantera. Det fångade mig. Det är en häftig känsla kommunikationen med djur. Detta var ju tävlingshästar, riktiga muskelpaket, som inte alltid var så lugna.

Alla är nybörjare någon gång

Sara tillbringade många timmar och dagar under tonåren på hästgården och fick med tiden större och större ansvar.

– Per-Ingemar har haft många som varit hos honom och hjälpt till med hästarna genom åren. Har han sett vilka som klarat av det och tagit ansvar, då har han gett det ansvaret. Det krävs nog lite mod att ge andra chansen och ansvaret – att våga släppa kontrollen och låta någon misslyckas för att man själv vill att hen ska kunna utvecklas. Alla är nybörjare någon gång, säger Sara.

– Detta har jag också med mig från min utbildning som fritidspedagog. Man kan inte lära sig köra häst i teorin utan man måste få prova och då kommer man misslyckas. Jag gjorde ju misstag men blev aldrig klandrad för något. Jag lärde mig av det.

– Inom travsporten så finns det många utvecklingssteg. Sara fick chansen att följa med som hästskötare på tävlingar och sedan fick hon tack vara Per-Ingemars hjälp möjlighet att ta körlicens genom att låna hästar som uppfyllde kraven. Det är tack vare honom som jag kommit in i detta. Jag hade inte varit här utan den möjligheten som jag fick, understryker Sara.

Senare tog även Sara amatörtränarlicens och skaffade egen häst. Hon har dock precis pensionerat sin senaste häst och bestämt sig för att ta en liten paus i sitt egna hästägande för att ha mer tid för sin 1-årige son. Hon bor numera med sin familj i Tenhult, men engagemanget för travsporten och Vaggerydstravet fortsätter.

Kvinna håller om häst

Att få ungdomar engagerade

Hon sitter sedan tre år med i Jönköping-Vaggeryds travsällskaps styrelse med ansvar för travskolan. Inom travsporten jobbar man extremt mycket med att få in yngre personer i styrelser och att ungdomar ska ha en röst. Även på högsta nivå i Svensk travsports styrelse.

– Att hålla på med trav kan vara en tuff miljö att ta sig in i och jag fick ibland säga ifrån och utagera mig, det tog ett tag innan jag fick respekten med mig. Där hoppas jag att jag har lagt en grund och får vara med att fortsätta jobba för att det ska bli ännu bättre – att man som ny och ung inte behöver bevisa något utan att man är värd att bli lyssnad på ändå.

Även på Vaggerydstravet har man börjat jobba mer för att få fler yngre engagerade, för några år sedan var det den bana i Sverige med högst medelålder.

– Det är inte hållbart om verksamheten ska utvecklas i framtiden. Det behövs ungdomar som har ett brinnande intresse och som vill förändra och utveckla. Jag tror egentligen inte att folk inte vill, men det behöver kanske organiseras lite mer strukturerat idag, funderar Sara.

Hon har även tankar på hur fler ska kunna få chansen att komma in i sporten – för det är trots allt en dyr sport om man vill ta sig till högre nivå.

– Jag har en tanke om att man ska ha nära samarbete med B-tränarna (amatörtränarna) på travbanan så att man på det sättet kan möjliggöra för ungdomar att komma in i sporten och på sikt få hjälp med att ta licens. Man kan hjälpa till med kontakter och hitta tränare i närheten där man bor.

– Funderar man på att börja med hästar eller travsport så är vår travskola ett väldigt bra alternativ för att få en bra grund. Sen finns det så många olika sätt att ha ett hästintresse på eller ha kontakt med sporten på – det är ju inte säker att man vill ta körlicens utan man kanske vill vara hästskötare eller göra något annat man är bra på, till exempel hjälpa till vid tävlingar.

Sara fick möjligheten och tog den. Nu är hon själv den som möjliggör för andra att utveckla sitt intresse för hästar och travsport.

För mig är det viktigt att vara ett föredöme för unga men också visa att visa för de äldre att vi unga kan och vi är lika viktiga. På travbanan så ser jag att människor utvecklas något enormt. Det är så kul att se, när man väljer att fortsätta och utveckla sitt intresse vidare. Jag tror det är viktigt att man som ung får hitta något som är roligt och som man kan bli bra på, som man kan vara stolt över – då mår man bra.

Publicerad: