Huvudmeny

Uppleva och göra,Evenemang

twitter

En unik resa i spåren av vår militärhistoria!

Den 28-30 juli kommer du att kunna se och uppleva vajande fanor, levande musik, galopperande hästar och marscherande soldater. Då är det nämligen dags för Sveriges Militärhistoriska dagar som anordnas på Slätten i Skillingaryd.

Förra året blev en stor succé och vi hade ungefär 2000 besökare. I år kommer det att bli minst lika spännande och som besökare kommer man att kunna titta på soldattorp, prova utrustning och uniformer samt få högklassiga förevisningar av historisk exercis, ridning, veteranfordon och historiska militärläger. Om alla planer går i lås kommer dessutom ett gammalt militärt flygplan hit, säger Sven Engkvist, museichef på Miliseum.

Renässansen möter 1900-talet

Sveriges militärhistoriska dagar har anordnats två gånger tidigare och i år är temat
”Renässansen möter 1900-talet”.

I år kommer vi att ha två fokusområden; renässansen och 1900-talet. Vi gästas av ca 15 militärkulturhistoriska föreningar från hela Sverige. Det kommer att vara 100 deltagare, hästar och ett 10-tal veteranbilar inblandade under dagarna. Till skillnad från tidigare år kommer vi att koncentrera de publika uppvisningarna till lördagen den 29 juli, berättar Kaj Nordquist, f.d traditionsofficer och numera veteran på Miliseum.

Sven Engqvist och Kaj Nordqvist

Sven Engqvist och Kaj Nordqvist utanför Miliseum.

Väcka ett intresse i tidig ålder

Att levnadsgöra historien är något som man ständigt arbetar med och tycker är viktigt på Miliseum:

Vi tycker att det är viktigt att levandegöra historien. Och ett sätt att göra det på är arrangemang som Sveriges Militärhistoriska dagar. Här får besökarna uppleva riktiga objekt i sin naturliga miljö, ställa frågor och uppleva hur människor levde förr i tiden, säger Sven.

Ja, sen var det många barnfamiljer som kom och tittade förra året. Vi tycker att det är viktigt att man får möjlighet att utveckla intresset redan i tidig ålder. Därför introducerar vi i år konceptet ”MILI-KUL”, säger Kaj.

Viktigt att känna till historien

Förutom att levnadsgöra historien är målet med de militärhistoriska dagarna att visa upp Skillingaryds läger, både för kommuninvånare och för personer som inte bor här.

Skillingaryds Läger är riksunikt och klassat som statligt byggnadsminne. Lägret och dess historia är en central del av kommunens identitet. Och att känna till historien och varför det ser ut som det gör där man bor tycker jag är viktigt, säger Sven.

Det viktigaste är att vi har nöjda besökare som upptäcker lägret och som vill återkomma och lära sig mer, inflikar Kaj.

Ja, det spelar inte så stor roll om det är 100 eller 1000 som kommer, bara de som kommer är nöjda med sitt besök. Men givetvis hoppas vi på att slå förra årets besöksantal på 2000. Och förevisningarna är ju dessutom gratis, avslutar Sven.

Publicerad:

2017-07-06

Föregående artikel

Mitt smultronställe

Nästa artikel

Åh, vilken Mosse!

Kontakt

Växel: 0370-67 80 00
E-post:
info@vaggeryd.se
Adress:
Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök:
Kommunhuset Skillingehus, Bangårdsgatan 2, Skillingarydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Org.nr: 212000 - 0522

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision