Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Så bokar du tomt – steg för steg

För att boka tomt av kommunen krävs det att du ansöker om nyttjanderätt och betalar nyttjanderättsavgiften på 5 000 kr.

Så här ser processen ut när du bokar och blir ägare till din nya tomt.

Observera att kartan inte uppdateras i realtid. Gå in på e-tjänsten för tomtbokning (länk nedan) för att se vilka tomter som är lediga för bokning just nu.

1. Välj tomt

I kommunens interaktiva karta ovan hittar du alla tomter som kommunen säljer. Där hittar du också priser och detaljerad information om tomterna.

När lediga tomter finns till salu så syns de på kartan i form av gröna prickar. Zooma in på området med gröna prickar tillräckligt mycket så omvandlas prickarna till klickbara tomtytor. Klicka därefter på en yta för att få mer information om tomten.

Bestäm dig för vilken tomt som du är intresserad av. Anteckna vad tomten har för ort och fastighetsbeteckning, det behöver du veta när du bokar tomten.

Viktigt att veta

Förutom att bestämma vilket hus du vill bygga, är det viktigt att du undersöker tomtens byggförutsättningar. Berg, torv eller vattensjuk mark kan fördyra projektet en hel del.

Tänk på att kommunen säljer i princip alla tomter i befintligt skick! Det är alltså ditt ansvar att ta reda på vad det kommer att kosta att markbereda just din tomt och därefter bestämma dig om du vill gå vidare med projektet eller inte.

Inför tomtköp, läs riktlinjerna:

2. Boka tomten och skaffa nyttjanderätt

När du vet vilken tomt du vill ha så är det dags att boka tomten. Bokningen gör du via e-tjänsten "Boka tomt" som du hittar under rubriken "Bygga och bo". Du behöver logga in på mobilt Bank-ID för att komma in på e-tjänsten.

I bokningen ansöker du om nyttjanderätt av tomten. Du behöver nyttjanderätt eftersom tomten kommer att ägas av kommunen i sex månader framåt, fram tills att du har fått ett bygglov beviljat för ditt nya hus. Nyttjanderätten ger dig lov att ändå ha tillgång till tomten och ansöka om bygglov.

Det kostar 5 000 kr att ansöka om nyttjanderätt för tomten. Denna avgift kallas för nyttjanderättsavgift. När du gör din bokning via e-tjänst ska nyttjanderättsavgiften betalas direkt för att tomten ska säkras åt dig.

Pengarna som du betalar för nyttjanderättsavgiften får du tillbaka senare eftersom summan kommer att dras från köpeskillingen. Om du däremot drar dig ur processen så kommer du inte att få nyttjanderättsavgiften tillbaka.

När vi ser att du har betalt nyttjanderättsavgiften skickar vi dig en bekräftelse på din bokning och ger dig nyttjanderätt för tomten.

3. Fixa bygglov under nyttjanderättstiden

När du har fått nyttjanderätt så har du sex månader på dig att ansöka om bygglov för ditt nya hus, från det datum du har fått tillträde till tomten. Under den här tiden ska bygglovet också bli godkänt.

Om inte bygglov medges inom utsatt tid kommer tomten bli bokningsbar för andra köpare.

4. Betala köpeskilling och få köpebrev

När bygglovet är beviljat skickar kommunen dig en faktura på köpeskillingen, alltså tomtpriset. Kommunen kommer att dra bort 5 000 kr från köpeskillingen så att du får tillbaka pengarna som du tidigare betalade i nyttjanderättsavgift.

När du har betalt hela köpeskillingen så får du ett köpebrev. Köpebrevet är ett slags kvitto, ett bevis för att du har betalat för tomten. Köpebrevet ska du använda i nästa steg, när du vänder dig till Lantmäteriet för att söka om lagfart.

5. Sök lagfart och bli tomtägare

Att ansöka om lagfart betyder att du tar över alla rättigheter över tomten och blir tomtens ägare. Nu när du har köpebrevet i din hand så kan du vända dig till Lantmäteriet för att ansöka om lagfart.

När du har fått lagfarten så är tomten din och du kan gå till bankerna för att ta lån för ditt planerade hus.

6. Bygg ditt hus!

När du har fått lagfart och ägande över tomten, så är du fri att starta husbyggarprocessen!

7. Kontaktuppgifter

All tomtinformation finns att hitta i webbkartan längst upp på denna sida. Om du har ytterligare frågor finns här några kontaktpersoner som du kan fråga.

Mark och exploatering

Ali Chit
Exploateringsingenjör
Tel: 0370 - 67 81 74
E-post: ali.chit@vaggeryd.se

Vatten och avlopp

Teo Magnusson Bejving
VA-chef, Vaggeryds kommun
Tel: 0370-67 82 89
E-post teo.magnussonbejving@vaggeryd.se

Elhandel, elnät och fiber

Krister Lundgren
Marknadschef, Vaggeryds energi
Tel: 0393-785 40
E-post kundservice@vaggerydsenergi.se

Bygglov och bygga

Johan Karlsson
Bygginspektör, Vaggeryds kommun
Tel: 0370- 67 81 31
E-post johan.karlsson@vaggeryd.se

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Ali Chit