Huvudmeny

!

VIKTIGT MEDDELANDE!
Risk för brunt dricksvatten i Vaggeryds tätort mellan 18 maj - 6 juni.
Problemet med mangan i det kommunala dricksvattnet fortsätter att öka i Vaggeryds tätort. Därför kommer tekniska kontoret anlita en entreprenör för att rengöra ledningarna.

Läs mer
Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Publicerad: 2018-05-15

Luft- och vattenspolning av dricksvattenledning

Risk för brunt dricksvatten i Vaggeryd mellan 18 maj - 6 juni

Problemen med järn och mangan i det kommunala dricksvattnet fortsätter att öka i Vaggeryds tätort. Därför kommer tekniska kontoret under några veckor framöver att anlita en entreprenör för att rengöra ledningarna genom att luft- och vattenspola dem. Spolningarna medför generellt en ökad risk för brunt vatten i hela Vaggeryds tätort under perioden. På sikt kommer detta problem att upphöra i och med byggnationen av det nya vattenverket, som beräknas vara i drift under hösten.

Risk för brunt vatten i hela Vaggeryds tätort 

Även om du inte haft vattnet avstängt kan du komma att drabbas av brunt vatten. Spola en stund ur en kallvattenkran för få ut eventuell luft och missfärgning ur ledningarna.

Det bruna i vattnet är mangan som finns naturligt i grundvattnet. Mangan är inte farligt att dricka, men ser inte så trevligt ut. Det finns också en risk att tvätt kan bli missfärgat av det bruna vattnet. Kontrollera gärna vattnet innan du sätter igång tvättmaskinen.

Om ditt vatten stängs av utan att du fått meddelande om det, eller brunt vatten fortsätter komma ur kranen efter att du spolat en stund, kan du ringa kommunens växel eller tekniska kontoret.

Avstängning av det kommunala dricksvattnet

Spolningarna kommer att göras i etapper med några gator i taget under dessa veckor. I samband med spolningarna kommer dricksvattnet behöva stängas av. Se skiss nedan. De som drabbas av vattenavstängning meddelas med lapp i brevlådan och via den SMS-tjänst kommunen har.

Oförutsedda händelser kan inträffa som gör att tiden för avstängning blir något kortare eller längre än angivet.  Förbered dig genom att tappa upp vatten för matlagning och hygien innan avstängningen. Vid akuta behov kan vatten hämtas hos Räddningstjänsten på Sveavägen 7 i Vaggeryd. Vi är medvetna om de problem detta innebär och kommer att göra allt vad vi kan för att minska tiden då vattnet är avstängt.

Vi ber om överseende med de olägenheter som renspolningen medför. Vi hoppas att ni har förståelse för de åtgärder som måste utföras för att förbättra vattenkvaliteten på det kommunala dricksvattnet.

Skiss över område i Vaggeryd där vattenavstängningar kommer att ske.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2018-05-15

Sidansvarig:

Teo Magnusson Bejving

Kontakt

Växel: 0370-67 80 00
E-post:
info@vaggeryd.se
Adress:
Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök:
Kommunhuset Skillingehus, Bangårdsgatan 2, Skillingarydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler kontaktuppgifter

Org.nr: 212000 - 0522

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision