Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
vattenkran

Kommunalt dricksvatten

Dricksvatten är klassat som ett livsmedel och därför ställs det höga krav på dess kvalité. Det får inte finnas några skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen i dricksvattnet. Däremot innehåller dricksvatten en rad viktiga näringsämnen, till exempel mineraler och salter.

I Sverige är det Livsmedelsverket som bestämmer vilka krav som ska ställas på dricksvattnets kvalité. Kraven regleras i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, SLVFS 2001:30. Som komplement till föreskrifterna finns också en vägledning.

Vattenverk

Det finns idag nio vattenverk i kommunen och ledningsnätet är omkring 14 mil långt. Totalt produceras cirka en miljon kubikmeter dricksvatten i Vaggeryds kommun till omkring 10 000 personer per år. Vattenverken finns i Bondstorp, Byarum, Hagafors, Hok, Klevshult, Skillingaryd, Svenarum, Vaggeryd och Åker.

I vattenverken behandlas vattnet för att få hög kvalité och god smak. Vaggeryds vattenverk har en extremt god kvalité på råvattnet.

Vattnets PH-värde

Dricksvattnet som vi levererar i Klevshult, Skillingaryd och Svenarum är mjukt (2-3dH). I Bondstorp, Hagafors , Vaggeryd och Åker är det medelhårt (ca 5dH).  Vattnets pH-värde ligger på cirka 8,0.

Arbete med dricksvatten

Vi arbetar aktivt för att bevara kommunens unika vattentillgångar för framtida generationer. Våra rutiner utvecklas ständigt och vi gör regelbundna provtagningar i enlighet med Livsmedelsverkets gällande krav. Provtagningarna görs på vattnets kvalité vid våra vattentäkter och vattenverk, i ledningsnätet och ute hos dig som konsument och kund. Vi utför även ett omfattande arbete med att revidera och säkra skyddsområden runt våra vattentäkter.

SMS-avisering vid ledningsarbete

Ibland händer det att vi måste tillfälligt stänga av vattnet till din fastighet på grund av arbete med ledningsnätet.  Under 2016 har vi börjat sms-avisera avstängningarna.

Mobilnummer

Har du ett registrerad mobilabonnemang hos en teleoperatör får vi fram ditt mobilnummer i systemet för sms-avisering. Har du däremot ett oregistrerat kontantkort får vi inte fram ditt mobilnummer och måste därför fortfarande dela ut en papperslapp i din brevlåda. För att också du ska få en sms-avisering, vilket underlättar för oss men även för dig, kan du ringa oss eller meddela ditt mobilnummer via e-post, tekniska@vaggeryd.se, för eventuella framtida aviseringar.

Bild på mobil med ett sms

Frågor och svar om sms-avisering

Hur har ni fått tag på mitt mobilnummer?
Vi samarbetar med leverantören Blue Idea som dagligen hämtar information om mobilabonnemang från Sveriges alla mobiloperatörer. Tjänsten kan användas för att sprida samhällsinformation och får aldrig utnyttjas i reklamsyfte.

Vill du inte ha sms-avisering måste du anmäla det till oss på vaggerydsenergi@vaggeryd.se.

Hur gör jag för att avregistrera ett nummer från tjänsten
Maila till oss på vaggerydsenergi@vaggeryd.se så registrerar vi det i systemet.

Kommer ni att skicka ut reklam via sms till mig när ni har mitt mobilnummer?
Nej, aviseringstjänsten handlar om samhällsinformation, inte marknadsföring. Ditt mobilnummer kommer endast att användas för avbrottsavisering av vattentillförseln.

Mina grannar har fått sms men har inte jag. Varför?
Aviseringstjänsten skickar ut sms till alla mobilabonnemang som är kopplade till de adresser som berörs av ett avbrott. Om du exempelvis har ett företagsabonnemang eller mobil med kontantkort finns dessa inte registrerade på din hemadress och då får du ingen sms-avisering om du inte aktivt registrerat ditt mobilnummer. Du kan enkelt registrera ett nytt mobilnummer för avbrottsavisering genom att meddela oss.

Om du tidigare fått sms-avisering eller vet med dig att du registrerat ditt mobilnummer så kan utebliven avisering bero på att avbrottet skett i ett enstaka kvarter eller en fastighet.

Varför har mina barn fått ett sms från er och hur gör jag för att de inte ska få det?
Sms-tjänsten kan inte skilja ett abonnemang från ett annat, tyvärr. Den skickar ut sms till alla mobilabonnemang som är kopplade till de adresser som berörs av ett avbrott. Därför kan det bli så att barn som bor på en berörd adress får sms-avisering till sina mobiler medan föräldrar som har en företagsmobil inte får det. Du kan enkelt meddela oss vilket/vilka mobilnummer som ska ha aviseringen.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2018-01-02

Sidansvarig:

Jonatan Rosenquist

Kontakt

Växel: 0370-67 80 00
E-post:
info@vaggeryd.se
Adress:
Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök:
Kommunhuset Skillingehus, Bangårdsgatan 2, Skillingarydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler kontaktuppgifter

Org.nr: 212000 - 0522

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision