Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga




Traditionell och digital vattenmätare

Vattenavläsning - självavläsning av mätare

En gång per år skickar kommunen ut ett vattenavläsningskort via post till fastighetsägare som är anslutna till kommunalt vatten. Utskicket sker via företaget I-data som kommunen anlitar för insamling av avläsningar och rapporteringen.

Skillingaryd, Åker och vissa delar av Bondstorp

På dessa orter sker digital avläsning före varje fakturering. Du som har en digital vattenmätare installerad behöver därför inte skicka in en självavläsning.

Övriga orter

  • Vaggeryd skickas självavläsningskorten i februari
  • Bondstorp, Byarum, Hagafors, Hok, Klevshult och Svenarum i juni.

Självavläsning görs antingen per post, per telefon till numret som står på kortet eller allra helst via internet på avlasning.selänk till annan webbplats . Digital avläsning av korten underlättar hanteringen och sparar porto. Information om hur du gör finns på avläsningskortet.

Fylla i kortet

Inga nollor i början eller decimaler ska vara med på avläsningen. Du kan se den beräknade förbrukningen på din senaste faktura och jämföra att siffrorna verkar relevanta innan du skickar in din avläsning.

Därför måste vattenmätaren läsas av

Anledning till att du har en vattenmätare är att brukningsavgifter i dag tas ut efter hur mycket vatten du använder. Därför måste mätaren läsas av minst en gång per år. På det sättet får vi in en exakt uppgift på den faktiska årsförbrukningen. Det kan innebära en högre eller lägre avgift på följande faktura eftersom tidigare debiteringar gjorts efter en uppskattad (beräknad) förbrukning.

Kontrollera förbrukningen

Upptäcker du att vattenförbrukningen har ökat drastiskt, kan du kontrollera förbrukningen genom att titta på att det lilla sexkantiga hjulet står helt still när all vatten i bostaden är stängt. Förslagsvis på kvällen.

Om hjulet rör sig trots att vattnet är stängt, kan du börja misstänka att det finns antingen ett läckage eller en droppande kran/toalett i fastigheten.

Digital vattenavläsare

I Åker, Skillingaryd och vissa delar av Bondstorp har vi redan installerat digitala mätare. Dessa mätare läses av automatiskt via en sändare som finns i bilen vi åker runt med före varje debitering. 

I år har vi påbörjat byten till digitala mätare i Hok.  Det kommer att delas ut lappar i brevlådan när det blir dags. Arbetet med mätarbyten till digitala mätare beräknas pågå till 2020 tills alla mätare i i hela Vaggeryds kommun är bytta.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

2016-08-23

Sidansvarig:

Jonatan Rosenquist

Kontakt

Växel: 0370-67 80 00
E-post:
info@vaggeryd.se
Adress:
Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök:
Kommunhuset Skillingehus, Bangårdsgatan 2, Skillingarydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler kontaktuppgifter

Org.nr: 212000 - 0522

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision