Publicerad: 2016-12-09

Byggnadsvårdspriset 2016

2016 års byggnadsvårdspris tilldelas Målen 1:3 och klockstapel i Skillingaryd

2016 års byggnadsvårdspris tilldelas Målen 1:3 i Byarum (även kallad Ängen) som ägs av Thomas Eliasson och Maj-Inger Elf samt klockstapeln i Skillingaryd.

Målen 1:3 i Byarum

Juryns motivering
Thomas Eliasson och Maj-Inger Elf har ägt gården sedan 2012. De har under dessa år vårdat byggnader och trädgård kontinuerligt samt med stor omsorg. Bland annat har ursprungliga detaljer och materialval återskapats vid underhållsåtgärder. De har visat känsla för såväl detaljer som för helheten. De har även visat ett intresse av kunskap om att förvalta trädgård kultur och äldre byggnader.

Klockstapeln i Skillingaryd

Juryns motivering
År 1922 byggdes Skillingaryds kyrkogård och åtta år senare invigdes klockstapeln. Den öppna konstruktionen i trä har utsatts för väder samt vind och av naturliga skäl måste den vara säker och hållbar. Nästan åttio år efter invigningen hade klockstapeln blivit i sådant skick att den behövde renoveras.

Det har varit ett omfattande arbete att rusta upp klockstapeln. Alla detaljerna har putsats och de inklädda ytorna har fått nya brädor i ek. Nu doftar tornet gott och nytjärat. Ytterligare behandlingar med tjära väntar. Den vackra klockstapeln i Skillingaryd har fått en gedigen restaurering som gjorts med omsorg för att nu åter framstå i ett välvårdat skick.

Juryn har bestått av följande personer:

Ewa Magnuson ordf. i kultur- och fritidsnämnden
Tuula Ingner v. ordf. i kultur- och fritidsnämnden
Peter Sjöberg ledamot i miljö- och byggnämnden
Thomas Andersson bygginspektör
Magnus Ljunggren teknisk chef
Göran Svensson kultur- och fritidschef
Jan-Olof Olson stadsarkitekt

2016-12-09

Göran Svensson

Växel: 0370-67 80 00
E-post: