Publicerad: 2017-05-15

Bra Miljöinsats

Två vinnare av Bra miljöinsats 2016

För femte året i rad delades priset Bra Miljöinsats ut – ett pris som går till den eller de verksamheter inom kommunkoncernen som utmärkt sig i det viktiga arbetet för en bättre miljö.

2016 års Bra Miljöinsats blir speciellt eftersom priset för första gången delas ut till två verksamheter inom kommunkoncernen; upphandlingsenheten och återvinningscentralen i Vaggeryd. De två vinnarna har röstats fram i kombination av anställda i kommunkoncernen och en jury.

– Vinnarna är mycket olika men deras respektive arbete visar på två viktiga sätt att förhålla sig till konsumtion. Dels att tänka till när man köper nytt och dels genom att återvinna och återanvända för att minska belastningen på jordens resurser, säger Madeleine Larsson, miljöstrateg i Vaggeryds kommun.

Motiveringar

Upphandlingsenheten

Upphandlingsenheten har medvetet arbetat för en positiv utveckling av upphandlingen på ett mångsidigt sätt och är en inspiration i miljöarbetet för alla i Vaggeryds kommun. Enheten har bland annat engagerat sig i länsgemensamma arrangemang och representerat Vaggeryds kommun under Klimatveckan i Jönköping. Enheten utför även utbildningstillfällen för beställarna, där de uppmanar dem att minska miljöpåverkan genom att samordna beställningar. Antalet leverantörer som har miljöprodukter lätt synliga och märkta med en bild i e-handel har dessutom ökat jämfört med föregående år.

Upphandlingsenheten har utöver detta visat på tydlig medvetenhet kring upphandling av matvaror. Enheten har upphandlat mat från lokala grossister i Värnamo, Nässjö och Skillingaryd, vilket är ett väldigt viktigt steg mot att reducera koldioxidutsläpp vid transport. Andelen ekologiska livsmedel ökar stadigt, trots att målsättningen enligt miljöprogrammet är uppnått för länge sedan!

Återvinningscentralen

Återvinningscentralen har medvetet arbetat för en positiv utveckling av återvinningen och återanvändning på ett mångsidigt sätt och är en inspiration i miljöarbetet för alla i Vaggeryds kommun.De arbetar noga med att se till så att besökarna slänger rätt sak på rätt plats samt att de är kunniga och engagerade i sitt dagliga arbete. Genom att även arbeta för återanvändning visar de på att de vill ligga i framkant och skapa möjligheter för invånarna i kommunen att förbättra sina konsumtionsmönster och minska belastningen på jordens resurser. Ett exempel på återvinningscentralens goda arbete är att de startat upp ett ”ge och ta” koncept samt en ny textilinsamling.

Sabina Hrustic och Ann Clewåker.

Sabina Hrustic och Ann Clewåker, upphandlingsenheten.

Kristina Ågren och Marita Gustavsson

Kristina Ågren och Marita Gustavsson, återvinningscentralen.

2017-05-15

Alija Bucuk

Växel: 0370-67 80 00
E-post:
info@vaggeryd.se
Adress:
Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök:
Kommunhuset Skillingehus, Bangårdsgatan 2, Skillingarydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Org.nr: 212000 - 0522