Publicerad: 2017-11-30

Byggnadsvårdspriset 2016

2017 års byggnadsvårdspris tilldelas Plätt 1:13, Sjöåkra

2017 års byggnadsvårdspris tilldelas Plätt 1:3, Sjöåkra som ägs av Amelie och Fredrik Bergman.

Motivering

Familjen Bergman har gjort allt som är möjligt för att renoveringen skulle bli så varsam och bra som överhuvudtaget är möjligt. Renoveringen har haft den lokala traditionen som utgångspunkt. Varenda detalj - både utvändigt och invändigt - har utförts med respekt för husets ålder och dess byggnadsstil. Sannolikt har åtskillig energi lagts på att finna utförande och material som passar just den här byggnaden.

Husets ursprungliga identitet har lyfts. Renoveringen och tankarna kring detta kan tjäna som ett pedagogiskt exempel på hur god byggnadskultur kan vara. För den som renoverar en äldre byggnad finns här mycket att inspireras av. Den nominerade familjen Bergman förtjänar all uppskattning! Man har tagit ett föredömligt ansvar för den byggnad och det kulturarv som man är satt att förvalta.

Om byggnadsvårdspriset

Byggnadsvårdspriset delas varje år ut till fastighetsägare för välvårdade eller välrenoverade hus.

Priset som är en plakett att sätta upp på huset kan tilldelas:

• en ombyggnad, där det kulturhistoriska värdet har tagits tillvara
  • en kontinuerligt väl och varsamt underhållen byggnad
  • en ny, väl anpassad byggnad i kulturhistorisk miljö
  • en enskild byggnad eller bebyggelsegrupp

Byggnaden, som kan vara bostad, industri- eller affärsfastighet, ska vara i vardagligt bruk.

Juryn har bestått av följande personer:

Ewa Magnuson ordf. i kultur- och fritidsnämnden
Tuula Ingner v. ordf. i kultur- och fritidsnämnden
Peter Sjöberg ledamot i miljö- och byggnämnden
Thomas Andersson bygginspektör
Magnus Ljunggren teknisk chef
Göran Svensson kultur- och fritidschef
Jan-Olof Olson stadsarkitekt

2017-11-30

Göran Svensson

Växel: 0370-67 80 00
E-post: