Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Pojke vid dator och 3D-skrivare

Makerspace på biblioteket i Vaggeryd

På biblioteket i Vaggeryd finns vårt Makerspace. Utrymmen för människor som vill hitta på, göra och skapa tillsammans med varandra, i gränslandet mellan teknik, konst och slöjd.

Människan vill hitta på nya lösningar på problem – det ligger i vår natur; annars hade vi helt enkelt inte överlevt som art. Att kunna kontrollera eld, att klura ut hävstångsprincipen och uppfinna hjulet är väl några ganska hyfsade exempel på nytänk ur historien. Och alla har vi den här förmågan inuti oss – det vet vi – och inte så lite av den heller. Mätningar av förmågan att tänka nytt kring problem hos riktigt unga barn, visar att 98% har den och på samma värden som t ex Einstein, dvs på geninivå.

(Ur Paradigm av Sir Ken Robinson)

Plats för idéer och kreativitet

För den här lusten att utveckla idéer har vi, särskilt i trångbodda storstäder, skapat utrymmen för människor som vill hitta på, göra och skapa tillsammans med varandra, i gränslandet mellan teknik, konst och slöjd. Det kallas för ett Makerspace, och hos oss ligger det i vårt fina, kommunala bibliotek i Vaggeryd.

Illustration av hylla med deltagarnas kreativa projekt.

Alla är välkomna

Hit är man välkommen för att fritt använda de verktyg vi hittills samlat: 3D-skrivare, vanliga symaskiner, arduinos, symaskin för möbeltyger, dataprogram med mera. Man kan som invånare också både låna ut eller donera maskiner man inte har plats för hemma, men också föreslå att något köps in som man själv behöver till sin idé men som kanske andra också skulle ha nytta av.

Det finns ingen åldersgräns eller andra villkor – mer än hyfsat uppträdande och hänsyn till andra – på vårt Makerspace. Det gör det inte, för vi tror på mötet mellan människor vare sig de är små eller stora.

Det här, det är vårt sätt att tänka kring hur vi sköter vårt biblioteksuppdrag som kunskapskälla för hela vårt samhälle både nu och in i framtiden. Välkomna till Makerspace på bibblan i Vaggeryd!

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast granskad:

2016-06-16

Sidansvarig:

Lo Claesson

Kontakt

Växel: 0370-67 80 00
E-post:
info@vaggeryd.se
Adress:
Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök:
Kommunhuset Skillingehus, Bangårdsgatan 2, Skillingarydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler kontaktuppgifter

Org.nr: 212000 - 0522

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision