Uppleva och göra

Publicerad: 2017-06-09

Sweden - flag

Högtidstal Nationaldagen

Vi blickar framåt med professor Rune Toftgårds högtidstal kring historia, nutid och framtid.

Kära Vänner, gamla och nya innevånare i Sverige!

Det är en stor glädje för mig att ha fått förtroendet att hålla Högtidstalet vid firandet av Sveriges Nationaldag. Det är särskilt roligt att få göra detta i denna vackra och försommarklädda omgivning där bygdens historia bevaras. Detta är också min hembygd där jag växt upp, har mina rötter och som jag hållit en nära kontakt med genom åren. Tankarna går förstås i ett sådant här ögonblick även till alla dem som i vår oroliga tid på grund av krig och förföljelse har berövats denna viktiga kontakt med hemland, släkt och hembygd och nu söker ett nytt hemland och en ny hembygd.

För mig är Sverige; med sin enastående natur, sin långa tid av fred, med världens första lag för tryckfrihet instiftad 1766, med allmän rösträtt och ett demokratiskt styrelseskick - det land där jag helst vill bo och se mina barn och barnbarn växa upp.

Men Sverige är inte och har aldrig varit en isolerad ö i världen. Ett starkt och intensivt utbyte av kunskap, teknik, kultur och varor är det som byggt Sverige till vad det är idag. Aktuella exempel i denna bygd är Elmia Wood som öppnar i morgon och de breda handelsförbindelser över hela världen som många lokala företag har och är beroende av samt inte minst alla nya medborgare med olika bakgrund som under åren gjort Vaggeryds kommun till sitt hem.

Detta, att Sverige är ett land i världen, är väldigt tydligt för mig personligen. I likhet med många häromkring har jag nära släktingar som när tiderna var besvärliga sökte sin lycka på andra sidan atlanten. Min far arbetade 7 år som snickare i Chicago på 1920-talet och själv har jag också levt och forskat ett par år i USA. I min verksamhet som forskare och kunskapssökare finns inga nationsgränser. Kunskap tillhör hela mänskligheten.

Vetenskaplig forskning är ett särskilt tillvägagångssätt där vi kan närma oss den sanna naturen hos den värld och de ting vi har omkring oss. Forskning är en ständigt pågående och gemensam ansträngning att vinna säker kunskap genom upprepade cykler av experiment och självkorrigering. Ett slående exempel på vetenskapens internationella karaktär är Nobelprisen där enligt testamentet ingen hänsyn skall fästas vid nationalitet och det samma gäller för det nyinstiftade stora Sjöbergpriset för cancerforskning som bygger på en donation från en svensk bondpojk och affärsman som skapade en förmögenhet i Hongkong.

En av de två första Sjöbergpristagarna, James Allison från Texas, gjorde en revolutionerande upptäckt om hur kroppens immunsystem kan fås att effektivt angripa cancerceller. Denna kunskap spreds blixtsnabbt över världen och har lett fram till nya behandlingar som nu är till stor nytta för patienter i alla länder.  Vid Karolinska Institutet i Stockholm, där jag själv är verksam, är en stor del av forskarna från andra länder och min egen forskargrupp har oftast bestått av 7-8 olika nationaliteter. Dessutom har de framgångsrika forskningsprojekten i samtliga fall byggt på samarbete med forskargrupper i andra länder.

Det fria utbytet av kunskap, idéer och människor är ovärderligt för mänsklighetens framsteg. Vi har så mycket att glädjas åt och vara stolta över som medborgare i landet Sverige. Ett land med många möjligheter och där det var fullt möjligt att gå i en liten byskola i Tofteryd med flera årskullar i samma klassrum, fortsätta i Vaggeryds Realskola och sen kunna ägna sitt liv åt forskning om cancersjukdomars uppkomst och behandling.

Men Sverige är förstås heller inte utan problem och svårigheter.  Och vi får inte glömma att; Framtiden är vårt gemensamma ansvar!

Vi har alla ansvar för att i vårt land bevara ett fritt, tolerant och öppet samhälle med respekt för individens integritet inför alla de utmaningar som nu är så tydliga runt omkring oss.

Vi måste välkomna våra nya medborgare så att de får möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen i vårt land.  Vi har också ett stort ansvar, tillsammans med hela övriga världen, att vårda Sveriges och jordens miljö som en gåva till framtida generationer.

Låt oss nu tillsammans utbringa ett fyrfaldigt Leve för Sverige, vårt land i världen.

Leve Sverige!

2017-06-09

Simon Hjälmarö

Växel: 0370-67 80 00