Huvudmeny

En informationsskylt

Uppleva och göra

twitter

Ekomuseum Vaggeryd lär ut vår lokala historia

Med åren växte intresset för hembygden och sina förfäders liv. Ett intresse som gav kunskap och inblick i den tidiga industrins framväxt och det hantverkskunnande som än idag präglar vår bygd. Ola Hugossons dröm var att kunna tillgängliggöra denna kunskap för fler.

I dag finns närmare 100 kulturhistoriska miljöer, under benämningen Ekomuseum Vaggeryd, utmärkta och skyltade.

– När jag blev äldre började jag bli mer och mer intresserad av min egen hembygds historia. Jag ville ta reda på mer om hur mina förfäder hade haft det och hur de verkade.

– Min farfar var smed som gjorde vagnar som såldes på marknader i Västergötland och min morfar var hjultillverkare. De var väldigt skickliga yrkesmän som kunde åstadkomma väldigt mycket med hjälp av väldigt lite. De verkade, precis som många andra småindustrier, utmed vattendragen på landsbygden. På så sätt kunde de få energi att driva de mekaniska maskinerna som fanns då. Deras verksamhet krävde mycket kreativitet och uppfinningsrikedom och det är ett viktigt arv att ge vidare till dagens ungdomar, för kreativitet är viktigt även för framtidens utveckling, säger Ola.

Man vid skylt

Pensionen frigjorde tid

Ola Hugosson växte upp i byn Pålskog utanför Skillingaryd. Efter många år på annat håll flyttade han på 80-talet hem till sin föräldragård. Drömmen om att kunna visa sin hembygds industriminnen utmed Österån i Åker började bli verklighet när han gick i pension och fick mer tid för att gräva ner sig i de historiska dokumenten på allvar.

Idén om att presentera kulturhistoriska platser både på informationsskyltar vid själva platsen och digitalt på nätet blev positivt mottagen av Hembygdsrådet – en samlingsorganisation för kommunens hembygdsföreningar. De var överens om att låta Åkers hembygdsförening börja arbetet, lite som ett pilotfall, med 25 skyltar i Åker som kom upp under 2012.

– Genom kulturarvslyftet, ett tvåårigt projekt som Riksantikvarieämbetet drog igång fick vi ytterligare resurser och kunde även ha anställd personal under en period, utöver vi själva som arbetar ideellt.

Lätt att ta till sig

– Det finns ett mervärde i att få berättelsen ute på själva platsen där det har hänt, där man än idag kan se lite av platsens förutsättningar. Genom att använda datorn eller mobilen kan man sedan få mer fakta om platsen på nätet på hemsidan platsr.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Eller så söker man först på nätet och blir nyfiken på att besöka platsen. Det är viktigt att det är lättillgängligt, betonar Ola.

Många intressanta platser

Ola och hans historieintresserade vänner i Hembygdsrådet har nu tagit arbetet med att tillgängliggöra information om våra lokala kulturhistoriska miljöer en bra bit längre. Målet är så klart att alla historiska och speciella miljöer i kommunen ska få en bra skyltning och information digitalt.

– Många av oss som är engagerade är pensionärer som på detta sätt får en rolig fritidssyssla. Vi har både gott om tid och god lokalkännedom och det underlättar så klart arbetet; att vi känner människor och vet var vi kan hitta information.

– I framtiden hoppas vi kunna göra ännu mer filmmaterial tillgängligt på Youtube. Vi har 40 till 50 timmars oredigerat material från äldre filmer och har planer på att intervjua personer som minns hur det var på 40- och 50-talet. Det är hög tid nu innan de går bort, avslutar Ola.

Publicerad:

2016-03-28

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision