Huvudmeny

Svetsning av stolsunderreden

Näringsliv och arbete

twitter

En stol måste ha ben, tyvärr

Han säger så, Göran Kronholm på Anderssons Mekaniska, när han berättar om utmaningarna som han kallar det, när arkitekter och formgivare ibland kommer och helst skulle vilja att en stol bara kunde sväva. Alldeles av sig självt, liksom.

Och även om de inte nått ända till en svävande stol, inte ännu i alla fall, så är det bra lite som de tillsammans inte kunnat lösa.

– Och så har vi nog alltid arbetat, berättar Göran, tillsammans med de som står ute i tillverkningen och nära den som gör beställningen eller har idén till formgivningen.

Det är alltså inte ett resultat av engagemanget i Produktionslyftet som skapat det arbetssättet, utan mer en tradition som gått i arv i det familjeägda företaget. Hur gammalt företaget är, är dock lite oklart.

– Det lär vara så att vi har ett 50-årskalas inom räckhåll, men jag har inte hunnit leta reda på bolagshandlingarna. Du vet, 60-talets sätt att dokumentera är inte riktigt detsamma som idag, säger han och skrattar lite när vi bollar idéer om vad man kan ha tänkts använda ett sådant papper till.

Man i verkstad

Göran Kronholm, Anderssons Mekaniska

Leva eller dö

Det här Produktionslyftet Göran pratar om, är något som svenska industriföretag har möjlighet att ansöka till, för att få hjälp att stärka sig gentemot låglöneländerna. Det handlar mycket om hur vi använder vårt självklara demokratiska system där arbetare faktiskt får föreslå och säga saker fritt och ta vara på den viljan och kunskapen, och hela tiden lära oss hur vi kan förbättra det vi gör och – inte minst – hur vi gör det på våra industrier och arbetsplatser.

– Ja, det var antingen det eller lägga sig ner och dö, säger Göran på sitt väldigt tydligt målande språk. Och förresten, tillägger han, så kostar det faktiskt en hiskelig massa pengar att flytta företag utomlands. Det glömmer man ofta bort när man stirrar på lönekostnaderna och tycker att det är det avgörande. Dessutom, tillägger han, tycker jag så mycket om att göra det här som vi håller på med här.

Sommarlov och extrapengar

För som så många andra här i våra trakter, så var vägen in i familjeföretaget mer eller mindre självklar för en ung kille som ville tjäna ihop sina egna fickpengar. Men den man som sitter på andra sidan bordet idag, 25 år senare, har inte bara ”råkat” hamna här och så länge dessutom. Här syns en annan glöd, och han ler lite generat när han tittar ner i bordet och erkänner den:

– Ja, jag gillar faktiskt att bocka plåt och svetsa lite, jag gör verkligen det.

Växande personal, växande chef

Men inte bara. För Göran har upptäckt att mycket av det han tycker om i sitt jobb handlar om vad som händer med människor, medarbetare, som lär sig och honom, och om att få växa tillsammans.

– Det är definitivt tack vare den här utbildningen i Lean som jag genom Produktionslyftet fick möjlighet att gå på högskolan (Chalmers). Det är när man gör det till ett arbetssätt att ”gå till Gemba”, det vill säga gå och hämta den kunskap som finns hos medarbetarna, något som vi i och för sig alltid gjort hos oss men som genom utbildningen gjorde att jag förstod att det är en viktig del av arbetsglädjen för mig som chef och ledare.

Roll i världen

– Sen är det ju en stor ögonöppnare när man ibland verkligen läser igenom det finstilta i dokumenten som följer med i till exempel stora upphandlingar, som gör att jag som svensk företagsledare först undrar vad i hela friden de menar men sekunden senare ger mig en bild av hur företag ute i världen faktiskt håller priserna nere. Du får inte hålla din personal inlåst, liksom…

– Det väcker tankar om vad vi som tillverkar i Sverige egentligen borde prata om, inte bara i sammanhanget Förbättringsarbete utan också när vi möter våra kunder.

Stol i skinn

Stolen Hammock, formgiven av Axel Bjuström

Problemlösaren som dragare

Anderssons Mekaniska är en av alla småföretag som tillsammans utgör en stor attraktion för namnkunniga formgivare inom såväl Sverige som utomlands ifrån.

– Mm, men det kan också handla om väldigt nära uppdragsgivare, säger Göran och berättar om arbetet han gjort tillsammans med Jerry Karlsson på Skillingaryd Design Center, och som ledde till utmärkelsen ”Årets möbel” för stolen ”Hammock”. Vad var uppdraget då? undrar vi. Nu är han tvungen att tänka efter ordentligt.

– Jaa, tvekar han, det var nog att få till komforten i den här, milt uttryckt, lite annorlunda stolen.

För så är det: i samma stund som man hittat en fungerande lösning så tycker man inte att något var ett problem. Inte egentligen.

Välkommen till vår verkliga storsäljare här i Vaggeryds kommun: problemlösandet.

Publicerad: