Huvudmeny

Kvinna vid möbler

Utbildning och barnomsorg

twitter

Framtidens möbeltekniker visade upp sig

De är otroligt duktiga de elever vi har nu. Och drivna. De tar egna initiativ för att utveckla sitt kunnande, säger Sven-Erik Aronsson en av lärarna på YH möbelproduktionstekniker på Fenix.

Det är slående hög kvalitet på de möbler som studenterna visar upp på årets öppna hus. Och då är det ändå inte deras examensarbeten. På utbildningen får studenterna jobba med möbelproduktion från ax till limpa. Från att torka trä, ta fram design och koncept och göra modeller i datorn för att till slut tillverka möblerna enligt hantverkets alla regler.

Man på bänk

Max Strandvik vid en av sina möbler.

Max Strandvik flyttade från Kungsbacka för att gå utbildningen i Vaggeryd.

– Egentligen var det lite av en slump, jag sökte lite sent och hittade denna utbildning som jag tyckte passade mig bra eftersom jag länge varit intresserad av produktutveckling och design. Sen att det har varit mycket praktik som gett en bra bredd tack vare ett jag varit både på större och mindre företag. Det är ju här i regionen det finns mycket möbelindustri som möjliggör det.

Mycket tid med lärarna och i verkstaden

För Ellen Andersson (översta bilden) som är uppvuxen på gården Rönnhult utanför Värnamo låg trä och möbler på sätt och vis ännu närmare till hands. På gården fanns möjligheten att få tag i trä och testa att jobba med det, det odlade ett intresse.

– Jag lästa om utbildningen i Värnamo Nyheter och var på öppet hus förra året. Sen sökta jag in på utbildningen. Jag älskar det, det är spännande att se vad det kommer leda till.

Just att det är en mindre skola med inte så många studenter i varje klass, framhåller Ellen som något positivt. Det ger mer tid med lärarna och möjlighet att utnyttja verkstaden för att utveckla sitt hantverk och kunnande inom produktionsteknik.

– Efterfrågan på denna kompetens finns ju här i regionen. Flera av företagen sitter i styrgruppen och det är ju därför utbildningen finns här, säger Ellen.

– Jag har satsat på att producera mycket själv och försökt spendera mycket tid i verkstaden nu under första året, för jag vet att det blir mer plugg andra året och mer praktik ute på företag.

Redan i ettan har hon haft praktik och bland annat varit på Lammhults snickeri.

– Det är ett mindre företag där man kom väldigt nära produkterna och personerna som jobbar där. Det gav väldigt mycket att få den inblicken och del av deras kunskap.

Bordsdetalj

Detalj på bordet som Ellen gjort under sitt första år.

Två kvinnor vid möbler

Mariina t.h. visas en lampa hon gjort i sin möbelkollektion.

Hudterapeut som bytte bana

Mariina Timmer är från börja hudterapeut med fick byta bana då hon fick allergi mot vissa ämnen i hudvårdsprodukterna. Design och trä har varit ett intresse för mig och efter att ha kontaktat en SYO fick jag tips om denna utbildningen.

– Jag har utvecklats jättemycket och tycker nu också att tekniken och att jobba med kvalitet och förbättringar är väldigt intressant.

– Jag valde att lägga min praktik strategiskt nära Gislaved eftersom jag har familj där och vi vill bo kvar. Det har lett till att jag redan fått jobb på Stolab i Smålandsstenar, där gjorde jag delar av LIA:n (Lärande i Arbete).

Nu återstår nästan bara att slutföra examensarbetena och redovisa dem innan en ny omgång möbelproduktionstekniker examineras och kan fortsätta föra möbelkunnandet in i framtiden. Här i Sveriges möbelregion.

Publicerad:

2016-11-15