Huvudmeny

Kvinna svingar golfklubba

Evenemang

twitter

EM i golf lyfter klubben, sporten och platsen

Den 20-23 juli avgörs amatör-EM i golf för damer på Hooks GK. Detta visar ju faktiskt på något som många, i varje fall inte golfare, kanske inte tänkt på – att vi är en riktig golfkommun.

Ser man till antalet medlemmar som Hooks GK (som är kommunens största idrottsförening sett
till antalet medlemmar) och Götaströms GK har tillsammans, så förstår man att golf är något av en folksport i vår kommun med uppskattningsvis mer än 800 golfare.

Och kanske är det just det som också gör det möjligt för Hooks GK att arrangera sin största tävling någonsin. Totalt kommer 144 deltagande spelare från 16 olika europeiska länder att inta golfbanan. Och därutöver kommer familjer, tävlingsledning, funktionärer och publik.

Ett lyft för klubben och sporten

Att genomföra denna typ av arrangemang blir ett lyft för klubben. Vi höjer nivån och kunskapen om att genomföra evenemang, man får en gemenskap och sammanhållning mellan medlemmar. Samtidigt ökar det vårt rykte och status som golfklubb, säger Helén Arnoldsson,
klubbchef i Hooks GK.

Vi är 7-8 personer från klubben som utgör en arbetsgrupp inför evenemanget. Sen kommer mer än 50 ideella funktionärer från klubben att ställa upp för att fixa det som behövs inför och under tävlingsdagarna. Det handlar bland annat om att åstadkomma en bana som verkligen
blir i toppkvalitet under tävlingsdagarna. Men också om värdskapet och mottagandet av spelarna och gästerna, så att de vill komma tillbaka och besöka vår kommun och spela golf fler gånger.

Kanske kan EM även bidra till att ännu fler kommuninvånare får upp ögonen för sporten, som efter ett antal år nu verkar har vänt det nedåtgående intresset.

Två personer framför hus

Helén Arnoldsson, klubbchef på Hooks GK och Hans Edberg, VD på Hooks Herrgård.

Att göra tillsammans

Att samverka för att göra något ännu bättre verkar vara naturligt för de aktörer som nu jobbar för fullt med förberedelserna.

– Golfklubben och Hooks Herrgård sökte tillsammans om att få mästerskapet hit. Vi har
ett bra och naturligt samarbete och självklart är det viktigt att det också fungerar när vi gör något extra.

Därför pratade vi ihop oss och sökte tillsammans, säger Hans Edberg som är VD på Hooks Herrgård. Hans lyfter fram att den unika miljön med bad- och fiskemöjligheter, närhet till naturen, fina joggingrundor, andra golfbanor och att det finns ett spa så klart, skapar bra möjligheter. Inte bara för golfspelarna utan även för deras familjer och andra som följer med och vill upptäcka området på andra sätt.

– När vi tittade på ansökningarna från de klubbar som ville arrangera så var de bra boendemöjligheterna här på Hooks Herrgård en fördel. Det är nära mellan boendet och banan. Att sen klubben ställer upp med att bussa spelarna från Landvetter och hit gör att logistiken också är löst. Annars blir det lätt att ett arrangemang som detta läggs nära de stora flygplatserna, säger Magnus Grankvist som är projektledare på Svenska Golfförbundet.

Dialogen med golfförbundet är tät och viktig. Mycket handlar om den mentala förberedelsen – att alla vet vad man ska göra i olika lägen under dagarna. Funkar det så kommer det bli en jättebra golftävling. Det är alla överens om.

Text: Simon Hjälmarö

Fri entre

Under tävlingsdagarna 20-23 juli pågår spel från kl. 8 på morgonen. Det är fri entré för publik.

Mer information finns på Hooks GK:s webbplatslänk till annan webbplats.

Publicerad:

2016-06-14

Föregående artikel

Jag är min egen mardrömskund

Nästa artikel

Här nappar det