Huvudmeny

Glad kvinna bakom butiksdisk

Göra skillnad

twitter

Jag är min egen mardrömskund

Emma Persson var sin egna mardrömskund fram till det att hon läst till agronom på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala och ändrade sig.

– Det handlar om hur man föder upp djur och i Sverige är vi rätt bra på djurhållning. Min övertygelse och affärsidé är att göra det här, på vår egen gård, fast bättre. Det handlar om att leva djurhållning, säger Emma.

Att ta ansvar för hela livet

Att bo där jag ser djuren beta gör att jag kan ta ett ansvar för hur de har det hela livet. Och det gör jag utifrån en balansgång i omsorgen både om våra djur och planeten i stort. Till exempel väljer jag att använda ett lokalt slakteri trots att vi är en KRAV-certifierad gård med möjligheten att KRAV-certifiera även köttet i framtiden – för jag vill helt enkelt inte att djuren ska behöva åka så långt i en transport.

Kossor

Av samma skäl tänker jag på skolbarnen i vår kommun när jag planerar för gårdens utveckling. Vi ska ta emot besök formade utifrån barnen själva, deras ålder och intressen, så att alla barn får möjlighet att se var maten på bordet kommer ifrån och hur viktigt det är att vi månar både om djur och natur, och för framtiden. Vår gård och vår produktion har ett tydligt inslag av lärande i sig. Detta inte minst för att jag själv inte bara tror, utan faktiskt vet vilken skillnad kunskap ger.

En affärsidé som bygger på berättande

För att hålla det kortaste avståndet som möjligt mellan vår gård och mina kunders vardag, har jag startat en gårdsbutik. Här kan man beställa, smaka och köpa, både kött och ost i olika smaker och kvaliteter. Och medan jag säljer, berättar jag.

Jag berättar om hur djuren betar, vad opastöriserad mjölk är för något, om olika recept och hur man kan ”möra” köttet själv genom att låta den vila i sin förpackning ytterligare några dagar.
För min affärsidé om närproduktion bygger på både kunskap och hjärta; och att berätta det.

Publicerad:

2017-06-22