Huvudmeny

Tre personer samtalar framför byggnad

Utbildning och barnomsorg

twitter

Fenix 20 år

Det är en varm höstdag och jag parkerar bilen utanför Fenix Kultur- och Kunskapscentrum. Jag är här för att träffa Håkan, Kerstin och Raymond. Det är några av dem som varit med sedan starten.

Jag kliver in genom dörrarna på Fenix – att eleverna trivs här står klart för mig när jag går runt på
skolan. Alla jag pratar med har bara positiva saker att säga om gymnasieskolan och dess utbildningar.

Jag möter upp Håkan, Kerstin och Raymond på biblioteket och vi börjar prata om hur allting började för lite drygt 20 år sedan.

– Vi började samtidigt och eftersom skolan var ny fick vi chansen att utforma arbetet så som vi ville. Ingen hade ju varit där innan, säger Håkan, vaktmästare på Fenix.

– Ja, det var mitt första lärarjobb och i ärlighetens namn tänkte jag att det inte skulle bli en lång anställning men jobbet passade mig perfekt och nu har jag ju varit här i 20 år, säger Raymond, lärare på Fenix.

Tre personer framför byggnad

Raymond Pettersson, Håkan Nordh och Kerstin Elfgaard-Boberg har varit med sedan starten av Fenix.

Nytänkande redan då

Redan på den tiden visade Fenix på ett nytänkande i skolan. Man jobbade mycket med problembaserat lärande.

– Det var typiskt för Fenix redan då och vi skulle jobba med problembaserat lärande. Där eleven själv aktivt skulle söka information och vår roll handlade snarare om att vägleda och stimulera dem, säger Kerstin, tidigare lärare och nu rektor för vuxenutbildningen på skolan.

– Ja, sedan var vi en av de första skolorna som köpte in datorer till eleverna. Vi hade studiebesök från hela landet som kom för att se alla dessa datorer. Vi hade en dator per två elever, vilket var tätast i hela Sverige på den tiden. Så när man behövde dator skulle det finnas,
säger Håkan.

Två personer håller i skylt

Skylten inför firandet kommer på plats.

Viktigt med en bra skola

De tre berättar med en stor inlevelse om utvecklingen de senaste 20 åren och vikten av att ha en bra skola i kommunen.

– Att man investerade i en ny skola på den tiden har gett långsiktiga vinster för kommunen tror jag, säger Raymond. Har man en bra gymnasieskola leder det till att fler utbildar sig och sedermera stannar kvar och jobbar i kommunen, det är viktigt för att en kommun ska överleva.

– Sedan har vi det här med integrationsarbetet och att se skolan som en bra väg in i samhället. Det är ju en del i den sociala hållbarheten och hur vi lyckas med att integrera dem som kommer hit. Vi har ju erfarenhet från ungdomarna som kom från Balkan under 90-talel och många av dem jobbar idag i kommunen, säger Kerstin.

Och framtiden då?

Raymond, Kertin och Håkan är eniga om att Fenix går en ljus framtid till mötes.

– Vi har byggt till två gånger och skolan har växt väldigt mycket under dessa 20 år och det tror jag att den kommer fortsätta göra, säger Raymond.

Text: Alija Bucuk

20-årsfirande med öppet hus

Under vecka 39 kommer skolan sprudla av aktiviteter och fredagen den 30 september kl 17:30–19:00 inbjuds till ett Öppet hus för att låta allmänheten vara med och fira Fenix 20 år. Kom och upplev våra byggnader och alla gamla minnen tillsammans med andra!

Publicerad: