Huvudmeny

Kvinna i fabrikslokal

Göra skillnad

twitter

Att skapa mening för andra

Cecilia Bäckdahl jobbar med den dagliga verksamheten Fabriken i Vaggeryd som är en del av funktionshinderomsorgen. Hit kommer personer som har en funktionsnedsättning som gör att de inte kan ha ett vanligt jobb. På Fabriken får de en meningsfull sysselsättning och gemenskap precis så som det kan vara på en vanlig arbetsplats.

På Fabriken jobbar deltagarna bland annat med montering och paketering åt företag. Sen sköter deltagarna allt som behövs runt omkring; det ska fixas fika, städas, handlas och levereras ut till samarbetspartners.

– För de som är här hos oss så tror jag att det betyder jättemycket. Här ger vi trygghet, gemenskap och meningsfullhet. Det är våra mål, att man ska känna det när man kommer hit. Man ska få vara sig själv när man är här, säger Cecilia.

– Jag har jobbat här i ett och ett halvt år nu. Totalt har jag jobbat 25 år inom Vaggeryds kommun. Jag tycker det är viktigt att jobba mycket mot friskvård med deltagarna. Det är något som jag har tagit med mig till den här verksamheten. Det gör vi bland annat genom att vi går och simmar och gör andra friskvårdsaktiviteter varje vecka, som bidrar till en god hälsa.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det roligaste är absolut kontakten med människorna och fantastiska kollegor. Vi som jobbar här har en bra gemenskap och förtroende för varandra. Sen är det ett varierande arbete som jag trivs väldigt bra med.

Vad är utmaningarna?

– Att möta varje person på rätt vis. Att ge varje person lagom stora utmaningar så dom växer. Alla har olika svårigheter. En del behöver utveckla det sociala, en del har svårare för att koncentrera sig. Det är viktigt att vi ser alla för dem de är.

Utbildning för att jobba inom daglig verksamhet

Cecilia är utbildad undersköterska i grunden. Sen har hon kompletterat med 30 hp pedagogik.

– I denna rollen är det värdefullt med pedagogisk erfarenhet eller kunskap, säger Cecilia.

Behovet av vårdare och undersköterskor är stort inom kommunen. På Fenix Kultur- och Kunskapscentrumlänk till annan webbplats kan du läsa till undersköterska både på gymnasiet och på vuxenutbildningen.

Publicerad:

2018-01-11