Huvudmeny

Glad man i industrimiljö

Näringsliv och arbete

twitter

I gränslandet mellan skola och arbetsgivare

Biffen och Bananen var två reko kompisar fulla av påhittighet och alltid redo med en hjälpande hand. Vi pratar svartvita tider här, men både som seriefigurer och filmkaraktärer var de oerhört älskade inte minst genom skådespelarna, de båda Åke (Söderblom och Grönberg) som gav oss odödliga uttryck som:

– Saken är biff! och så med tillägget från någon annan bakom axeln:
– …och banan!

Och så är det faktiskt med projektet som nu fått medel från Allmänna arvsfonden för nu sätter man igång kompetensforumet i gamla Strömslunds lokaler i Skillingaryd, för att se till så att människor med intressen, kunskaper och förmågor snabbare ska kunna komma i sysselsättning
och försörjning utifrån vad våra företag här på orten också behöver.

Typiskt oss

– I vår kommun är möbel- och designtraditionen väldigt påtaglig, säger Joel Säll som är initiativtagare och projektledare. Det har ju gett att vi har många, både renodlade möbeltillverkare men också underleverantörer till möbelindustrin, som behöver kompetens.

Vår idé är att hitta och identifiera människor med kunskaper om det hantverket och se till att rusta dem utifrån vad våra arbetsgivare efterfrågar och behöver, så att de snabbare kan komma in på arbetsmarknaden.

Man tittar på trasig möbel.

Säkert

– Det kanske inte alltid handlar om maskinkunskapen i sig, inflikar Jenny Bengtsson som jobbar som handledare i projektet, utan mer det som behöver fungera för att det inte ska bli en belastning för företaget att våga pröva någon ny. Och det handlar mest om förståelse – den för
tider, regler, social attityd och inte minst det säkerhetstänk vi har på våra industrier idag.

Vett och etikett

Rickard som har tagit tjänstledigt från Ekdahls för att få vara med och bygga upp verksamheten i det här spännande projektet, fyller i:

– Ja, det är lika viktigt med spelregler som med kunskap, för om du inte förstår att du inte bara kan göra det som är roligt eller till exempel hålla på med mobiltelefonen, gå ut och röka och sådant, då hjälper det ju inte hur mycket du faktiskt vet och kan om arbetet.

Person slipar på skiva

Arbetskraft på flykt

Den flyktingrörelse som sker över världen idag, har gjort att även vi här i vår lilla stad fått många nyinflyttade. Människor som, om vi sköter våra kort rätt, kan bli nya invånare, kompetenser
och egenföretagare.

– Kommunens sätt att arbeta med flyktingmottagning har blivit ett föredöme för hela vår region, berättar Joel som är tjänstledig från just den verksamheten. Jag tror att en stor förklaring till det är att vi vågar jobba utifrån att förklara Sverige, vår kultur och vårt sätt att vilja samverka, utan att egentligen bry oss särskilt mycket om varifrån människor kommer eller
vilken religion de har.

– Såklart att det spelar roll vad de varit med om, men här bryr vi inte oss om mycket av det som varit otroligt stort och avgörande där man kommer ifrån – och det är en läroprocess som måste till, innan människor kan komma till sin rätt på en arbetsplats här hos oss.

Mötesplats: maskinen

I lokalerna där företaget nu bygger upp sin verksamhet, trängs ny teknik med gammal analog. Det ger också en dragningskraft för möten mellan människor som har samma intresse, både över nations- men också åldersgränser.

– Ja, skrattar Joel, vi har redan en hel del ”gamla” medarbetare från industrierna här, som kommer och hjälper till både att hitta maskiner att köpa men också att fixa till och få igång dem.

Återbruk och butik

– Och så småningom ska vi komma igång med vårt tredje ben i satelliten, fyller Jenny i, när vi öppnar för försäljning av gamla möbler som vi köpt in från dödsbon till exempel, och sedan gjort i ordning. Återbruk har kommit för att stanna, så det är helt enkelt en självklar del för
morgondagens möbelhantverkare, säger hon.

Det är roligt att bo i vår lilla stad, det händer så mycket nytt och spännande här, tänker jag när jag hoppar upp på cykeln och rullar ner för backen igen, nu mot Jonssons konditori där flera av våra kända varumärken inom möbel och design, tillsammans möblerat upp en del av det anrika småstadskonditoriet. Och det skulle förvåna mycket om det inte väldigt snart står någon häftig möbel där, även från Biffen & Bananen – vårt senaste tillskott i vår stolta tradition som möbelbygd.

Text: Cathrine Palmcrantz

Publicerad:

2017-01-03