Huvudmeny

Kvinna i arbetskläder

Näringsliv och arbete

twitter

Feriepraktiken ledde till jobb

Det började med feriepraktik, som blev ett vikariat som i sin tur ledde till en fast tjänst. Allt tack vare att jag blev erbjuden feriepraktik inom ett område jag inte ens sökt. Jag har inte ångrat en dag att jag tackade ja till min feriepraktik på Sörgården – jag har det bästa jobbet man kan tänka sig. Jag får gå till jobbet och göra skillnad för de som bor här, säger Josephine Svanberg.

Syftet med feriepraktiken är att ungdomar ska få arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden. För Josephine Svanberg ledde feriepraktiken till en fast tjänst på Sörgårdens äldreboende.

– När jag gick i nian delade min lärare, Anna-Karin ut en intresseanmälan om feriepraktik. Det fanns olika alternativ att välja på och jag kryssade i barnomsorg som första val och parkförvaltning som andra val. Men så en dag ringde telefonen och jag fick erbjudande
att göra min feriepraktik på Sörgården. De sade att de inte hade några platser kvar inom de andra områdena och att jag var först på tur för en feriepraktikplats. Jag chansade och tackade ja.

Från Feriepraktik till fast tjänst

– De fyra veckorna gick väldigt fort och jag fick ett vikariat efter min feriepraktik. Det i sin tur ledde till en fast tjänst på Sörgården. Så feriepraktiken gav mig möjligheten att komma in på arbetsmarknaden och jag fick testa ett yrke som jag kanske inte hade gjort annars, säger Josephine.

– Jag skulle rekommendera alla att söka feriepraktik eftersom det är roligt, utmanande och man lär sig tidigt att ta ansvar. Man tjänar extra pengar till körkortet till exempel, och framförallt får man in en fot på arbetsmarknaden.

Ansöka om feriepraktik

Ungdomar som är 17 och 18 år kan ansöka om feriepraktik. Gå till sidan med information om feriepraktik, där görs även ansökan.

Publicerad:

2017-04-04