Huvudmeny

Fågelskådare i solnedgång

Uppleva och göra

twitter

Åh, vilken Mosse!

Är du sugen på en naturskön Sverige-semester? Eller en dagstur till en av
Sveriges finaste nationalparker? Ibland behöver man inte åka långt för att hitta exotiska miljöer. En sådan plats är Store Mosse nationalpark som är södra Sveriges största orörda högmosseområde.

Jag befinner mig på naturum som ligger i anslutning till huvudentrén på Store Mosse. Jag ska träffa Carina Härlin och Hans Fransson som arbetar där. Vi ska prata om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format Store Mosse. Och varför det är så viktigt att vårda och bevara nationalparken.

Edvard had a dream

1897 började den då tjugoårige Edvard Wibeck uppmärksamma Kävsjöns unika fågelliv med myrsnäppa och dvärgbeckasin. Arter som normalt häckade i Sveriges nordligaste delar. 1905 föreslog Edvard en fridlysning av fågellivet vid Kävsjön och under 1950-talet lämnade han förslag på att bilda en nationalpark av Store Mosse. Två år före hans bortgång, 1971, blev Store Mosse-området naturreservat. Tio år efter hans bortgång gick hans dröm i uppfyllelse. År 1982 blev Store Mosse en nationalpark.

Ja, Edvard kämpade för skapandet av nationalparken under större delen av sitt liv. Idag är Store Mosse närmare 8000 tusen hektar. Om man skulle följa gränsen runt hela nationalparken och komma tillbaka skulle man ha gått 7 mil. Det är en av Sverige största mossar. Och längst ned på botten av mossen finns det torv som är 8000 år gammalt, berättar Hans.

Carina och Hans på Naturum.

Carina och Hans berättar om nationalparken.

Både Hans och Carina understryker vikten av att ta hand om Sveriges nationalparker på bästa sätt:

Det är viktigt att få upp ögonen för vad naturen ger oss. Så att alla inser hur viktigt det är med natur och biologisk mångfald. Det här är en plats där vi kan förklara varför vi inte har tagit hand om alla träden som ligger kvar ute i naturen och varför man inte får plocka vissa blommor, säger Carina.

Om du tittar på den exploateringen som vi har av naturen idag med kalhyggen och civilisationen som tränger på åt alla håll och kanter så finns risken att värdefull natur kommer att försvinna säger, Hans.

Nationalparkerna är det som är mest skyddat av svensk natur och det är det vi kan bevara för framtiden och kommande generationer. Jag brukar säga till barnen som är här; när ni bli lika gamla som mig kan ni komma hit med era barn och Store Mosse finns kvar, fortsätter Hans.

Vandring på Store Mosse.

En mötesplats

Naturum och Store Mosse är en mötesplats för alla nyfikna människor som vill njuta av naturen på nära håll. Här finns det en rad olika aktiviteter att välja på.

Vi har guidningar i nationalparken, fågelskådning, mossevandring med snöskor, temaguidningar, föreläsningar och på vinterhalvåret kan man även åka skidor, berättar Carina.

Sedan har vi också 40 km vandringsleder. Och stora delar är anpassade för barn och rullstolsbundna personer, inflikar Hans.

Ett exklusivt boende

Om du vill övernatta i anslutning till nationalparken finns det flera olika alternativ. Du kan bland annat bo i rustika stugor, där du hämtar vatten vid pumpen på gården, hugger din egen ved och eldar i kaminen när kylan kommer.

Vi har två hus som varken har el eller vatten. Man får laga mat på vedspis och hämta
vatten i brunn. Det är exklusivt. Det har varit väldigt populärt, speciellt bland tyska turister som älskar det. Förr kanske man åkte iväg till en storstad för att känna på storstadspulsen men jag upplever att det har vänt lite. Idag vill folk åka ut till naturen där det är lugnt och skönt, säger Carina.

Man behöver inte alltid åka lång för att uppleva exotiska miljöer. Vi hoppas att det kommer många besökare i sommar, avslutar Hans.

Text & foto: Alija Bucuk

Publicerad:

2018-03-21