Huvudmeny

John Larsen med en av sina högtalare

Näringsliv och arbete

twitter

Made in Skillingaryd, Sweden

Med utmärkelser som ”Editors Choice” 2015, 2016 och 2017 i världens största hifi-tidning, the absolut sound, har John Larsens högtalare satt Skillingaryd på världskartan.

Jag är noga med att påpeka att högtalarna är made in Skillingaryd, Sweden, säger John.

Det är kuriosa men också någonting som har ett stort värde. Det signalerar kvalitet, att det är genuint gjort i Sverige, menar John och fortsätter entusiastiskt beskriva regionen:

– Den regionen vi lever i här är lite av Sveriges Kina. Det görs otroligt mycket komponenter av olika företag som sedan sprids över en stor del av världen. Min erfarenhet är att det är schysta priser här, det är ett bra företagsklimat och det finns nästan obegränsat med lösningar inom, plast, metall, trä eller vad det nu är du behöver. Alldeles runt hörnet.

Detta är såklart någonting som Larsen Hifi har dragit nytta av och som underlättat i skapandet av, enligt vissa, världens bästa högtalare. Det enda som kommer utifrån är högtalarelement och delningsfilter som kommer från Danmark. Idag är Larsen hifi en av ett fåtal som gör sina högtalare själva i Sverige. De flesta andra med större volymer har lagt ut produktionen till låglöneländer. När man har ett litet företag med små volymer så är det viktigt med flexibilitet, att kunna beställa små serier men ändå få snabb leverans, menar John:

– Jag har jobbat inom industrin så länge så jag kan det mesta och vet vem som kan göra vad. När man själv är liten är det ofta bättre att samarbete med andra som är mindre. Det gör att man har förståelse för varandra. Delarna till högtalarlådorna, till exempel, görs på Strömslunds snickeri, bara några kilometer bort. Där räcker det för med att lägga en order på 15 enheter.

I Stig Carlssons skola

John Larsen flyttade från Danmark till Skillingaryd 1964. I början av 80-talet jobbade han som produktutvecklare och konstruktör på Stilexo som bland annat tillverkade tv-stativ. Det var där, lite av en slump, som hans resa till att bli en av världens högtalarexperter började. Företaget fick en licens för att tillverka Carlsson-högtalare. Stig Carlsson var en högtalarguru som hållit på sedan 50-talet och hade egna idéer och vägar att gå för hur en högtalare skulle konstrueras. I korta drag handlar det om att utnyttja väggen och rummet för att skapa ett bättre ljud.

– Jag fick på detta sätt ett nära samarbete med Stig Carlsson vid tillverkningen. Jag blev kontaktperson och den som ansvarade för produktutvecklingen tillsammans med Stig. Jag fick gå i hans skola och lära mig hans filosofi och växte med uppgiften. Jag hade också ett stort intresse eftersom jag själv var musiker och på det sättet hade sysslat en del med ljud, berättar John.

Johns resa tillsammans med Stig Carlsson fortsatte även efter att Carlsson-bolaget gått i konkurs. De utvecklade nästa modell tillsammans och när de inte hittade någon lämplig tillverkare fick John licens att tillverka högtalarna själv för den Skandinaviska marknaden. Men det var fortfarande inte lätt att övertyga säljarna och köparna om detta lysande koncept.

1997 dog Stig Carlsson, en stiftelse tog över, men samarbetet fungerade dåligt. 2005 funderade John på att lägga ner alltihop men blev övertygad av en kompis.

– Jag lämnade samarbetet med stiftelsen och ritade upp mina egna modeller. Det fanns inga patent, så jag startade på egen hand och förfinade det jag lärt mig av Stig. Jag hade upparbetade kontakter med ett antal butiker i Sverige så jag kontaktade dem och berättade som det var. 2007 började vi produktionen av våra två nya modeller under namnet Larsen och det tog snurr direkt. Då var högtalarna i annan design som var mycket lättare att sälja. En viktig anledning till att det blev så lyckat nu var samarbetet högtalarkonstruktör Anders Eriksson från Kristianstad som hjälpte till att förfina den elektroniska konstruktionen. Det gav helt klart ett bättre ljud.

Högtalarelement

Skillingaryd ut i världen

När det gick bra i Skandinavien och högtalarna fick bra recensioner i tester så fick fler länder upp ögonen för produkten och John började fundera på hur han skulle kunna öka exporten. Bland annat gick han en kurs hos Business Sweden. Men trots kurser i internationell business var det själva hantverket och högtalarnas höga klass som lade grunden.

– 2010 kom vår hittills största modell, Larsen 8, den blev väldigt väl mottagen. Efter ett tag fick jag kontakt med en amerikan som gillade Carlsson-högtalare och som själv hade blivit av med sina i en flytt. Han blev nyfiken på mina modeller och köpte den stora. Han tyckte att det var det bästa han hade hört, han var i extas och undrade om han fick prova att bli distributör i USA. Jag tänkte att jag har väl inte så mycket att förlora på det.

På något sätt lyckades dansk-amerikanen få ut högtalarna på marknaden. De fick bra testresultat i amerikanska hifi-tidningar, efterfrågan ökade och mässor bokades in vilket visade sig vara ett lyckodrag.

– Att vi lyckats på mässorna, som ofta är på stora hotell i USA, beror på att högtalarna spelar så bra i nästan alla typer av rum, så länge det finns en vägg att placera högtalarna vid. Det ledde till att högtalarna blev recenserade i världens största hifi-tidning, the absolut sound. Där blev de 2015 Editors Choice. Då började mejlen ramla in från hela världen, folk vill köpa högtalare bara på grund av den utmärkelsen. Nu har jag flera distributörer i Europa men även Hongkong, Taiwan i Asien.

En viktig framgångsfaktor är att John älskar det han gör och att han drivs av att göra det han redan lyckats med ännu bättre. Just nu pågår utvecklingen av nästa modell, tillsammans med sina ”side-kicks”, som John kallar dem. För visst är det en ingenjörskonst att få delningsfilter och högtalarlåda att bete sig på rätt sätt. Men i slutändan handlar det trots allt om att lyssna.

Och det är just det vad fler och fler musikälskare och hifi-nördar gör just nu. Lyssnar till högtalarna från Skillingaryd.

Text: Simon Hjälmarö

Publicerad:

Föregående artikel

Möjlighet till inflytande

Nästa artikel

Mitt smultronställe