Huvudmeny

Anders Stacke i fabriken i Skillingaryd

Näringsliv och arbete

twitter

Här hyllas hydrauliken

Med gnosjöandan i blodet grundade Urban Stacke Stacke Hydraulik i Skillingaryd på åttiotalet. Med mottot Man ska bo där man verkar har han byggt företaget som i dag leds av sönerna Anders och Per. Det är i en imponerande maskinpark som den kundanpassade hydrauliken tillverkas och som tar Vaggeryds kommun ut i världen.

– Vår drivkraft har varit och är att vi inte är rädda för förändringar, förklarar Anders Stacke som sedan 2009 är VD för Stacke Hydraulik i Skillingaryd. Med stort intresse för teknik gav han sig år 2000 in i det familjeägda företaget. Han har arbetat med allt i verkstaden, allt utom handsvets. – När jag var ung ville jag inte gå samma väg som min far, men det blev visst så ändå, berättar en skrattande Anders som vuxit upp med en hårt arbetande far.

Hand skruvar på reglage

Utvecklande arbetssätt

Genom sitt arbete i fabriken fick Anders en god kännedom om hela arbetsprocessen. Han såg då möjligheten i att utveckla arbetssättet. Det var med dessa idéer han senare antog rollen som VD för Stacke Hydraulik.

– Jag har utvecklat vårt arbetssätt och anpassat det efter dagens förutsättningar. Det gäller att ge medarbetarna inflytande men också att låta dem arbeta med det de är bra på. Ingen kan göra allt, även om jag har svårt att inte vara delaktig i allt som händer, beskriver Anders med ett brett leende. Han menar att det utvecklade arbetssättet syns i resultaten vilket också driver företaget framåt.

Det var på åttiotalet som Urban Stacke köpte verkstaden i Skillingaryd. I dag har den utvecklats till en högteknologisk industri som levererar hydraulik runtom i hela världen. En viktig milstolpe i företagets historia var då man inledde ett samarbete med ett företag som i dag är en del av Toyota. I dag har Stacke Hydraulik stora kunder i sin portfölj, men man har såklart fler drömkunder. Vilka dessa är vill inte Anders Stacke avslöja, men han förklarar att det är igenom personliga möten de kan knyta långsiktiga kontakter.

– Kundbesök och mässor är det sätt vi arbetar med för att knyta kontakter, det är den mest framgångsrika strategin, säger Anders som berättar att de i år ska medverka på skogsmässan Elmia Wood som arrangeras i Vaggeryds kommun i början av juni.

Skogsindustrin är viktig för företaget som bland annat levererar hydraulcylindrar till skogsmaskiner. Men det är inte bara till skogsindustrin Stacke Hydraulik levererar sina produkter.

– Man kan säga att vår hydraulik har en roll i alla maskiner som har en axel, beskriver Anders som menar Stacke Hydrauliks framgång ligger i att de möter kundens krav och därmed kan leverera en optimal produkt.

Display på maskin

Sprida teknikintresset

Utvecklingen av fabrikens tekniska utrustning samt de högt uppsatta målen vittnar om företagets stora ambitioner och starka framtidstro. Anders förklarar även att en viktig väg framåt är att sprida intresset för teknik hos unga. Detta gör Stacke Hydraulik genom att öppna dörren för samarbete med skolor. I dagsläget samarbetar Stacke Hydraulik med Södra Smålands teknikcollage som erbjuder industriprogrammet för gymnasieelever.

– Jag älskar teknik, det är så roligt att arbeta med. Det är den glädjen jag vill sprida, samtidigt som jag vill ta kål på myten om industrin som smutsig, berättar Anders som entusiastiskt visar upp verkstaden.

Verkstaden som han med stolthet kallar Stacke Hydrauliks showroom. Och det är något visst med verkstaden. Inte nog med att det är en teknologisk högborg, fri från smuts. Det är också en plats där mottot ”man ska bo där man verkar” är ständigt närvarande. En plats där de stora ambitionerna och den starka framtidstron även i framtiden kommer att ta Vaggeryds kommun ut i världen.


Publicerad:

2017-12-22