Huvudmeny

Tre glada personer i en soffa

Jobba i Vaggeryd

twitter

De ska bli den bästa versionen av sig själva

Det är en härlig stämning på fritidsgården när jag kliver in för att träffa Nicklas, Anette och Andreas som arbetar som fritidsledare. Några ungdomar spelar pingis, några hjälper till i köket, en tjej lär en kille spela gitarr och några sitter och småpratar.

Vi letade länge efter nya lokaler. Lokalen på hörnet, rakt över Jonssons konditori, var ledig men den var för liten men sen så flyttade skönhetssalongen som låg bredvid och då blev vi intresserade eftersom man kunde slå ihop dem till en stor lokal. Efter att nämnden beslutat om att ge resurser för en ny fritidsgård kunde arbetet börja, säger Anette.

– Ja, så när det blev klart åkte vi på studieresa till Kalmargården. De arbetar efter konceptet ”genussmart fritidsgård”. Det innebär att man tänker på hur man utformar varje specifikt rum, säger Nicklas.

– Det utgick vi ifrån i vårt arbete och fick hjälp av konstnär med inriktning på genus. Hon hjälpte oss att färgsätta och möblera varje rum så att det skulle passa både tjejer och killar. Idag tilltalar många fritidsgårdar bara killar och det ville vi komma bort ifrån, berättar Andreas.

Att skapa en trygg miljö Att skapa en trygg miljö, där var och en känner sig välkommen var en viktig del i arbetet med den nya fritidsgården.

– I våra gamla lokaler hade vi stora soffor som man hängde i och det var mörkt. För att ens komma in på fritidsgården var du tvungen att gå ned för en mörk trappa och sedan passera en mörk korridor. Bara det bidrog till en otrygg atmosfär, säger Anette.

– Nu har vi stora öppna ytor med mycket ljus och sittgrupper så att man får ett rum i rummet. Design- och snickerielever från Fenix hjälpte oss att bygga baren och de flyttbara möblerna. Alla som kommer till fritidsgården säger att de upplever stor skillnad. Så utformningen har verkligen bidragit till att öka tryggheten och stämningen, säger Andreas.

Tre personer står vid bord

Alla har betydelse

Förutom att skapa en trygg mötesplats så är det också viktigt att få ungdomarna att känna sig betydelsefulla, delaktiga och att ta tillvara på varandras olikheter.

– Bara för att man byter till nya lokaler och renoverar betyder det inte att ungdomarna kommer hit per automatik. Vi jobbar aktivt med att de ska vara delaktiga och komma med idéer och förslag på vad de vill göra. Det kan vara allt ifrån att anordna tävlingar eller spelkvällar till att bjuda in intressanta föreläsare, berättar Nicklas.

– Sedan jobbar vi med att motverka fördomar. Många hos oss är i olika åldrar, med olika bakgrund och vi trycker mycket på att man ska ta tillvara på varandras olikheter. Vi som jobbar här är också olika och jag känner att vi kompletterar varandra jättebra. Vissa ungdomar drar sig mer till mig och andra till Nicklas, Andreas eller någon annan som arbetar här. Det bidrar också till en tryggare miljö, säger Anette.

– Vi fyller också en annan viktig funktion skulle jag säga. Vi är en samtalspartner - en viktig vuxen - som har tid att lyssna. Ska du ha en vuxen att prata med som inte är mamma, pappa eller lärare så är det en kurator som kanske bara har 20 minuter. Här har vi åtminstone 5 timmar. Alla som kommer hit ska känna sig betydelsefulla och få den stöttning de behöver menar Andreas.

Tre personer sitter i puffar

Fritidsledarna Nicklas, Andreas och Anette.

Morgondagens kommuninvånare

Som fritidsledare gäller det att se till det längre perspektivet och vara med och forma morgondagens kommuninvånare

– Under ens ungdomsår så formas man väldigt mycket som människa och vi försöker finnas där för ungdomarna och vi vill ge dem en bra känsla av deras uppväxt. Vi vill stärka deras självkänsla och bygga starka individer. De ska bli den bästa versionen av sig själv, fortsätter Nicklas.

– Ja och det gynnar kommunen med. Har man haft en trygg uppväxt och en bra känsla av den så bär man med sig det hela livet. Man blir en god ambassadör för kommunen och det kanske också bidrar till att skapa en tryggare kommun, menar Anette.

Strax innan vi ska avsluta vår intervju, kliver det in två tjejer på fritidsgården. Jag märker hur de lyser upp när de får se Niklas, Anette och Andreas. Bara den känslan och leendena säger mer än tusen ord och hur betydelsefulla Nicklas, Anette, Andreas och de övriga fritidsledarna är för ungdomarna!

Publicerad:

2018-01-11

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision