Huvudmeny

Två personer vid rött hus

Uppleva och göra

twitter

En familjär känsla på Hoks naturcamping

Bara ett stenkast från Hokasjön, på ett lugnt och naturskönt område med både skog och öppna fält, ligger Hoks naturcamping. Några kilometer utanför orten Hok i Vaggeryds kommun. Alldeles intill campingen rinner det förbi en å. Om bara några veckor är det fullt med liv och rörelse här. Jag är här för att träffa Anna och Daniel som ska berätta mer om campingen.

– Vi tog över campingen 2013 efter att mina föräldrar drivit den i 20 år. Det har alltid varit en liten dröm, att en dag få ta över, berättar Daniel.

– Det var tufft i början eftersom ingen av oss hade drivit en camping tidigare. Men vi har fått mycket hjälp från våra svärföräldrar och svärfar tycker fortfarande att det är roligt så han hjälper till med en del fortfarande, fortsätter Anna.

Trots att de inte hade så mycket erfarenhet av att driva en camping så vågade Anna och Daniel satsa på sin dröm. De såg det också som en chans till att få mer tid för varandra och familjen.

– Vi såg det som en chans att kunna spendera mer tid med varandra och barnen. Även om det är intensivt under högsäsongen så spenderar vi dagarna med varandra, säger Anna. Att just utgå ifrån familjen och försöka skapa en familjär camping är ett tankesätt som Anna och Daniel haft med sig från första stund.

Brygga vid badplats

Det personliga mötet

– Vi är intresserade av människor och det är bland det roligaste med att driva en camping – du får träffa så många olika personer och ta del av deras livshistorier. Det är viktigt att kunna lyssna och vi blir ofta sittandes i flera timmar och pratar med våra gäster, säger Daniel.

– Vi vill skapa en familjär känsla på campingen och det kanske är fördelen med den lilla campingen – det personliga mötet. Här tar vi oss tid och man får möjlighet att bygga upp en nära relation till gästerna. På så sätt tror jag att vi gör skillnad för dem och vi blir en del av familjen, säger Anna.

– Ja, vi har till exempel en tysk familj som campat här i 25 år. Barnen i familjen har vi sett växa upp och idag, när de själva är vuxna, så kommer de hit med sina respektive. Det är häftigt! Både mina föräldrar och vi är väldigt öppna och det tror jag har gynnat oss, säger Daniel.

Husvagnar

Under de fem åren som Daniel och Anna drivit campingen har de jobbat mycket med att barnen ska trivas och ha roligt på campingen.

– Vi har lagt fokus på barnen och vi har förbättrat lekplatsen och bryggan. Sedan försöker vi ha olika aktiviteter för dem. Trivs barnen så trivs ofta föräldrarna och vi ser att flera barnfamiljer återkommer år från år. De kan sitta och dricka sitt kaffe men ändå ha koll på sina barn. Det uppskattar nog många, säger Anna.

Inte långt till Gränna och High Chaparral

På frågan om varför de tror att gästerna kommer tillbaka så svarar de:

– Vi har varit inne på det men den familjära känslan som finns här. Sedan har vi ett bra läge. Det är rikt med skog och öppna fält här. De som har med sig djur uppskattar det väldigt mycket. Och vill man åka på en dagstur är inte Miliseum, Gränna eller High Chaparral så långt bort, avslutar Daniel.

Jag lämnar Hoks camping med en härlig känsla i magen. Avkoppling, sjönära promenader och grillkvällar med familj och vänner. Det finns inget ont i den livsfilosofin. Det blir nog en fin sommar här i år. Igen.

Text: Alija Bucuk, Foto: Hoks Naturcamping

Publicerad:

2018-04-13