Huvudmeny

Skådespelare på scen

Foto: Ida Toftgård

Evenemang

twitter

Tofterydsrevyn – närproducerad underhållning som roar

Vi sitter runt vardagsrumsbordet hemma hos Christer Malmborg. Jag, P O Toftgård, Ann Erlandsson, Anna-Maria Toftgård och Christer, såklart. Snart väntar en intensiv period med repetitioner för körer, musiker och skådespelare inför den tionde upplagan av Tofterydsrevyn.

Satsning som engagerat de yngre

I mitten av 1990-talet sjönk medlemsantalet i bygdeföreningen och medelåldern steg. Något behövde göras för att vända den negativa trenden och involvera barnen och ungdomarna mer i bygden. Det var då idén om att köra en revy uppkom.

– Vi hade tidigare Tofterydsdagen – en sann gammaldags hembygdsdag. Intresset för den hade falnat och vi behövde komma på något nytt. Det var då idén om en revy föddes, berättar Christer.

– 1996 blev jag ordförande i Tofteryds Bygdeförening och då hade vi tappat intresset för gamla hembygdsdagar, precis som Crister säger. Det hade man överallt. För att vända trenden och få med fler ungdomar och barn så började vi med revyn 1998, säger P O.

20 år senare handlar det om betydligt roligare behov, som behovet av att umgås genom att dela upplevelser i musik, dans och lek. Och att många är engagerade i revyn är det ingen tvekan om.

– Det är ungefär 50-60 personer som är med på scenen. Om man räknar med alla så är det 100 personer som är inblandade i revyn, säger Ann.

– Det är många som är engagerade, vilket är jätteroligt. Det krävs en del för att få ihop allt organisatoriskt men jag tror inte den här gemenskapen finns på så många andra ställen, säger Christer.

Fyra glada personer vid instrument

Anna-Maria Toftgård, Christer Malmborg, Ann Erlandsson och PO Toftgård.

Sammanhållning i bygden

På frågan om vad ambitionen med revyn är så är svaret glasklart, precis som för 20 år sedan:

– Att umgås över generationsgränserna. Att involvera de yngre och att umgås och göra något tillsammans. Revyn bidrar till en god sammanhållning i bygden och att man har ett gemensamt projekt som man jobbar med. Det året som vi inte har någon revy frågar barnen varför vi inte har det, berättar Anna-Maria.

– I våra stadgar står det faktiskt att vi ska satsa på ungdomsprojekt och att vi ska föra bygden framåt för kommande generationer. Vi jobbar ideellt med revyn och tack vare överskottet som vi får har vi bland annat i iordningställt vägen till skolan och badplatsen. Just badplatsen har vi i ett Leaderprojekt också handikappanpassat och byggt omklädningshytter. Så har vi gjort hela tiden – det ena projektet efter det andra, säger P O.

20-års jubileum

I år är det 20-års jubileum för revyn. Genom åren har det inte varit några problem att komma på idéer – snarare tvärtom:

– En utmaning är att få ner det till två timmar. Vi har alltid så mycket material. Det mesta kommer från det huvudet säger Anna-Maria och Ann i kör och pekar på Christer.

– En annan utmaning är om Christer skulle börja ”tänka helt normalt”, säger P O och brister ut i skratt. Det krävs stor fantasi för att få till allt!

På den klassiska frågan ”Var får du allt ifrån”? Svarar Christer:

– Produktionen görs av en liten firma i Tyskland, skämtar Christer och skrattar. Nej men jag tycker det är roligt att sätta ihop storyn. Sedan får jag hjälp av de andra också, fortsätter Christer.

– I år kommer vi att ta upp mycket vad gäller träning och hälsa. Sedan kommer vi bjuda på en överraskning, men vad avslöjar vi inte. Man får komma och kolla på revyn helt enkelt, säger Christer.

– Ja, vi hoppas att så många som möjligt vill komma och titta. Man ska bli lite varm i hjärtat och vara glad när man går därifrån, avslutar Anna-Maria.

Det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet. Efter min intervju med Christer, Ann, P O och Anna-Maria har jag nog förlängt mitt med ett par år. Nu ser jag fram emot premiären den 11 augusti. Och det är jag nog inte ensam om.

Text: Alija Bucuk

Foto: ida Toftgård & Alija Bucuk

Tofterydsrevyn har premiär i 11 augusti 2018. Mer information hittar du på tofteryd.selänk till annan webbplats

Publicerad:

2018-05-18