Huvudmeny

Göra skillnad

twitter

Kreativitet, hållbarhet och riktigt goda tårtor

I slutet av förra året öppnades dörrarna till Lilla tårtbageriet i Vaggeryd. Från att ha bakat tårtor i det egna köket är nu Lotta och Zac Munton egenföretagare som sprider glädje, gemenskap och goda upplevelser i samhället.

Det luktar nybakat redan på trottoaren. När jag kliver in på Lilla tårtbageriet i Vaggeryd blandas doften av nygräddade bakverk med lukten från nybryggt kaffe. Lotta, en av Lilla tårtbageriets delägare, är i full gång med att laga lunchpajer.

– Är det okej om jag vispar färdigt innan vi börjar? Jag håller på att experimentera med gluten- och mjölkfria vegetariska pajer, säger hon med ett leende. Jag får en kopp kaffe och slår mig ner i en av fåtöljerna och ser mig omkring. Bageriet känns mysigt och genuint och har en avdelning med tillbehör till bakning och kalasdekorationer.

– När vi flyttade in i lokalen var den helt vit med lite hål i väggarna, men Zac är jätteduktig på att bygga så han har fixat iordning allt det här, berättar Lotta Zac är hennes man och den andra delägaren i Lilla tårtbageriet. Lotta arbetar heltid och Zac ungefär halvtid, han har även ett annat jobb. Lotta är från Västervik och Zac kommer från USA. När de bestämde sig för att leta hus föll valet på Byarum i Vaggeryds kommun.

– Vi var runt och tittade på olika platser kring Jönköping. Valet föll på Vaggeryds kommun eftersom det är så fint här! Det är också väldigt bra pendlingsmöjligheter och nära till mycket, säger Lotta.

Ryktet om tårtorna spred sig snabbt

Lotta har alltid bakat, men för nästan 2 år sedan började hon baka tårtor hemma i huset i Byarum. Tårtorna sålde hon till grannar och bekanta. Ryktet om hennes tårtor spred sig snabbt och kundkretsen utvidgades. Efter att ha startat en Facebook-sida märkte hon att intresset ökade och hon fick fler och fler kunder. I oktober 2018 öppnades Lilla tårtbageriet i Vaggeryd.

– Vi tyckte att det saknades något sådant här i Vaggeryd, så valet var självklart att satsa här och inte i Jönköping. Vi har märkt att många av våra kunder åker hit från Jönköping, det är jättekul, säger Lotta. 

Zac och Lotta.

Lilla tårtbageriet var först ett arbetsnamn som hon snabbt fick tänka ut när Lotta skulle besöka inredningsbutiken Jennys inredning och visa upp sina tårtor och prata om sitt tårtbakande. Namnet fastnade och kändes självklart, för namnet berättar precis vad bageriet är för något, ett litet bageri med tårtor som specialitet!

En tårta till ett barnkalas med figurer på kan ta flera dagar att färdigställa. Först ska figurerna skapas, tårtbottnar bakas och fyllningen göras och smaksättas. Sedan ska tårtan monteras ihop och slutligen dekoreras. En genomsnittstårta tar ungefär 10 timmar att tillverka. I och med att det enbart är Lotta som bakar är det lätt att förstå att det snabbt blir fullt i bokningskalendern för tårtor. Hon använder så mycket ekologiska ingredienser som möjligt. Även kaffe, juicer och andra drycker är ekologiska. – För oss är den ekologiska biten och hela hållbarhetskonceptet jätteviktigt. Jag vill inte baka tårtor som innehåller ingredienser som kan vara giftiga, särskilt inte eftersom jag gör så många tårtor till barnkalas, förklarar Lotta.

Egenföretagare

Livet som egenföretagare är inte alltid så lätt. Lotta och Zac vittnar om att man aldrig är riktigt ledig, det finns alltid något som ska göras. Att gå från att baka hemma till att även ha en butik är ett stort steg som kan vara lite läskigt att ta. Med 5 barn och ett sjätte på väg så går familjen och barnen alltid i första hand.

– Det kan kännas lite jobbigt att behöva stänga vissa dagar med kort varsel för att vi behöver vara hemma med sjuka barn, men jag hoppas folk förstår att detta är ett litet familjeföretag och ibland kommer livet emellan, säger Lotta.

– Vi har också valt att satsa på vårt koncept med mycket ekologiskt och vi vill att varje dag som vi har öppet ska vi kunna ge full service och bemötande i butiken. Vi stänger hellre än att behöva köpa kakor och sälja, bara för att vi ska ha öppet, fortsätter Lotta.

De har också fått stöttning från andra företagare i kommunen. Lotta berättar som ett exempel att delägarna på restaurang SPIS tittade in till dem just när bageriet hade öppnat. De skickade med ett råd till Lotta och Zac.

– ”Kompromissa inte med det ni tror på och håll hårt på det”. Det kändes skönt att de sa det och det gav oss lite styrka att fortsätta tro på det vi gör, säger Lotta.

Lotta tycker att en av fördelarna med att ha öppnat Lilla tårtbageriet är att få presentera verksamheten för invånarna och få träffa många människor varje dag. – De flesta är ju väldigt glada när de besöker ett bageri och vi får väldigt mycket feedback från våra kunder. Det är det absolut roligaste! Lotta berättar om ett av hennes bästa minnen. Det var när det kom in en kund som hade beställt en specialtårta till ett barnkalas. På grund av att de hade så många allergier hade de aldrig tidigar kunnat beställa en tårta. Pappan grät av lycka för att hans barn hade varit så glad över att kunna få en tårta till sitt kalas.

– Sådant är jätteroligt och det är ju lite av utmaningen i jobbet och också möjligheten att få utlopp för all min kreativitet, säger Lotta.

Tårtor

I miten av intervjun kommer två damer in i bageriet. När de ser att Lotta blir intervjuad säger en av dem: ”Åh, du måste skriva att det är så gott här och att hon är jätteduktig! Och att hon får hjälp av sin man, han är duktig han också.” På bara några månader har de fått några stamkunder och önskar givetvis ännu fler. – Jag vill att Lilla tårtbageriet ska bli lite av en mötesplats. Dit man går för att prata, fika och möta andra människor. Om 5 år hoppas jag att vi har en större lokal, fler sittplatser och kanske några anställda så att jag kan fokusera helt på tårtorna, avslutar Lotta. – Ett bättre kök, mer ekologiska produkter, fler färsktillverkade juicer och lättare luncher hade också varit kul att kunna erbjuda, tillägger Zac.

Text: Lina Larsson
Foto: Johan Lundell. (Bilderna på tårtorna är tagna av Lilla tårtbageriet).

Tårtor

Publicerad:

2019-03-25