Huvudmeny

Göra skillnad

twitter

Majken, maken och att göra skillnad

72 år har gått sedan Ingmar Grenthe, son till Majken och Rolf Grenthe tog sin realexemen i Vaggeryd – och det efter 45 minuters examensförhör - i varje ämne. – Det var tufft det, berättar han över telefonen när jag ringer honom i Stockholm en fredagförmiddag i december. Men faktiskt något jag kände mig både stolt och lycklig över att få göra.

1946, ett år efter världskrigets slut, var året då Ingmar, född och uppvuxen i Vaggeryd, tog sin realexamen, som den kallades när man lyckades slutföra fyra extra år utöver den obligatoriska sjuåriga folkskolan.

Utbildning ingen självklarhet

– När jag var ung var det ingen självklarhet att få utbilda sig vidare. De allra flesta som gått ut folkskolan på den tiden fick börja arbeta för att bidra till familjens försörjning, säger Ingmar allvarligt.

– Jag har mina föräldrar att tacka för mycket. Men utan Vaggeryds förutseende politiker, som 1946 beslutade om en fyra-årig högre folkskola (som 1951 blev realskola) hade inte samhällets ungdomar fått en möjlighet till en bättre skolgång och flera möjliga val av sin framtid. Detta är jag oerhört tacksam över idag, fortsätter Ingmar.

Nobelpriset

Idag är Ingmar pensionerad professor i kemi från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) där han haft en lång och betydande karriär.

– Jag satt faktiskt med i Nobelkommittén under tio år och presenterade 1995 års kemipristagare i Konserhuset och på TV, det var en lärorik och spännande tid.

– Någon berättade för mig att det stod om det hemma i lokaltidningen - alltså inte om själva Nobelpristagaren, utan om mig, en infödd Vaggerydsbo, "Vaggerydsson" som utmärkte sig, säger Ingmar och skrattar till.

Jag skrattar med och låter mig imponeras. Tänk - en elev från Vaggeryds kommuns allra första realskoleklasser i finaste Nobelkommittéen. Inte dåligt, men förhoppningsvis inte den sista eleven härifrån som kommer göra skillnad i framtiden, tänker jag försiktigt.

Majken och Rolfs Stiftelse

Hur tackar man då för möjligheten till utbildning på hemmaplan? Ingmar trodde att uppmuntran av ungdomar kunde vara ett sätt - dels genom ett personligt stipendium, dels genom att stödja initiativ från skola och föreningar. För att kunna åstadkomma detta inrättade han Majken och Rolf Grenthes Stiftelse vars avkastning skulle kunna ge ett långsiktigt stöd. Stiftelsekapitalet var en miljon kronor 2008 när stiftelsen bildades. Ingmar ser stiftelsen som ett tack till sin hembygd och alla de som bidragit till att ge honom och andra ungdomar en bra start i livet.

Mellan 20-30 000 kronor delas årligen ut till en av kommunens skolor samt till Waggeryds Museiförening, som Ingmar också ser bedriver en verksamhet värd att stödja och uppmuntra. Sist går 5 000 kronor per år till en framstående yngre kvinnlig idrottsledare och/eller utövare.

länk till annan webbplatsMin mamma, Majken var en unik kvinna som lyckades med något mycket ovanligt på sin tid, fortsätter Ingmar. På 40-talet skulle en gift kvinna med barn vara nöjd med att vara hemmafru. Det var inte min mamma, inte på långa vägar. Och pappa skulle aldrig komma på tanken att hindra henne, berättar Ingmar vidare.

Född 1908 i början av seklet, ideellt engagerad, självlärd och oerhört driven, fick Majken en anställning på timmar på Vaggeryds kommun som gymnastiklärare 1947. En anställning hon hade kvar ända fram till pensionen på 70-talet.

En förebild för livet

– Jag får faktiskt fortfarande julbrev från några av hennes gamla elever, så visst har hon betytt något extra för vissa, säger Ingmar.

Medan han avslutar med att berätta mer om sin mamma och pappa, Rolf som också var en engagerad och duktig idrottsman, förutom företagare inom möbelbranschen, tänker jag att Ingmar nog underskattar sin mammas betydelse för vår kommun.

Tänk att ungdomarna på den tiden hade en förebild som Majken. En kvinna som inte nöjde sig med det konventionerna bjöd, som såg till att hon fick göra det hon var bäst på; undervisa, inspirera och inte minst, stärka unga tjejers - och killars självförtroende.

När vi lagt på luren är jag helt övertygad. Majken förändrade liv. Och det är att göra skillnad. På riktigt.

På Vaggeryd.se kan du hitta information om hur du söker stipendiet. Gå in på:

Ingmar Grenthe

Ingmar Grenthe är grundare till Majken och Rolfs Grenthes stiftelse.

Publicerad:

2020-04-14

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision