Huvudmeny

Göra skillnad,Näringsliv och arbete

twitter

Möt nya möbeltillverkaren Starrike of Scandinavia

En ”grymt kreativ process” mellan Wog och Science Park ledde fram till Starrike, Vaggeryds nya möbeltillverkare. Anna Ireklint och Daniel Wolbe berättar om skaparlyckan och innovationen som har präglat hela resan fram till lanseringen som snart är i mål.

Daniel Wolbe, marknadsansvarig, och Anna Ireklint, produktutvecklare, är taggade. Deras intensiva process i att ta fram helt nya möbelprodukter, i ett helt nytt möbeltillverkningsbolag, är snart i mål. När Vaggeryds kommun träffar dem i Vaggeryds logistikpark berättar Daniel att de just nu befinner sig i ”det kreativa slutskedet”.

Det var i fjolas som Götaströmsgruppen, moderföretaget till Wog Trä och Wog Metall, såg behovet att skaffa sig ytterligare ett ben att stå på. Möbeltillverkning låg då nära till hands.

Eftersom Wog tillverkar möbeldelar och slutprodukter till andra företag, så ville vi inte skapa en produkt som skulle konkurrera med våra befintliga kunder. Där föddes tanken att utveckla möbler till privatsidan, med fokus på trångbodda hem där det finns ett behov möbler som är smidiga att montera och som har många funktionsområden, berättar Daniel Wolbe, ekonomi- och marknadschef på Götaströmsgruppen.

Science Parks innovationsrace

De kontaktade då affärsutvecklaren för Science Park i Vaggeryds kommun. Science Park kunde hjälpa dem med att anordna ett så kallat ”Innovation Race”. Ett innovationsrace innebär att företaget, tillsammans med en grupp sakkunniga och affärsutvecklare, stänger in sig i två dygn för att spåna fram produkten till företagets idé.

I Wogs fall bestod gruppen av dem själva, samt affärsutvecklare och studenter i produktutveckling på Nässjö Träcentrum. Efter 48 timmar hade de en uppsättning produkter som skulle utgöra grunden för de möbler som de nu lanserar. Daniel Wolbe beskriver innovationsracet som ”grymt kreativt och med spännande resultat”.

Starrike of Scandinavia föds

Det nya bolaget får namnet Starrike of Scandinavia. Starrike är det gamla ortsnamnet vid platsen i Skillingaryd där Wog metall finns idag, och kännetecknar en plats där lövskog och natur lever tillsammans med fabrik, som Daniel lite poetiskt beskriver det.

Möbler i naturen.

Möblerna ska vara ikoniska och tilltala ögat. En fräsch finish som skyddar, men som inte döljer det lokala trä som möbeln består av.

Det är från dessa skogar som möblerna kommer. Vår styrka är att vi har en egen produktion, och vi har försökt att hålla hela produktionen så lokal som vi bara kan, säger Anna Ireklint.

Nytänkande i bekant bransch

Starrike of Scandinavia kastar in ”wogarna” i en, för dem, lite nygammal värld. Wog har nämligen sålt möbler under egen flagg förr, men slutade 2001 då flaggskeppet ’wogbänken’ knuffades ut ur marknaden av smalare TV-apparater som plötsligt föredrog att hängas på väggen i stället för på en tv-bänk.

Men det finns egentligen ingen koppling längre till de möbler som tillverkades här förr – allt är nytänkande och anpassat efter nutidens behov. För teamet bakom nya Starrike är utmaningen kittlande.

Man måste våga lyfta blicken ibland och inte bara se sig som ”wogare”, säger Daniel Wolbe.

Anna Ireklint och Daniel Wolbe.

Publicerad: