Huvudmeny

twitter

REKO-ringen – ett nytt sätt att handla lokalproducerad mat

I Vaggeryds kommun finns det nu ett nytt sätt att handla lokalproducerad, helt utan mellanhänder. Anna Vingrahn är en av initiativtagarna till REKO-ringen i Vaggeryd som startades under sommaren.

– För min del betyder REKO-ringen att producent och konsument handlar på schyssta villkor berättar Anna.

Anna Vingrahn

Anna Vingrahn

Anna och hennes bror Oscar Ljunggren startade våren 2019 Dammfästet bryggeri med tillverkning av den fermenterade drycken kombucha. Tankarna kring hur och var de skulle sälja sin produkt tog fart och Anna kom i kontakt med REKO-ringen i Jönköping där de sålt sina produkter.

Vad är en REKO-ring?

En REKO-ring är ett sätt för köpare och säljare att handla lokalproducerad mat utan några mellanhänder. Köpare och säljare får kontakt med varandra via en särskild Facebook-grupp för orten det gäller.I Facebook-gruppen lägger säljaren ut annonser om vad som är till salu och köparna kommenterar under inläggen vad de vill köpa.

Vid bestämda utlämningstillfällen som vanligtvis sker 1-2 gånger i månaden så möts köpare och säljare för att leverera varorna. Alla affärer görs alltså upp i förväg och det är inte möjligt att köpa något på plats. Det är en av sakerna som skiljer en REKO-ring från en vanlig torghandel. En annan sak är att det vid en REKO-ring inte blir något matsvinn för säljaren eftersom man alltid vet exakt hur mycket som går åt.

Fördelen med att handla och sälja varor i en REKO-ring är att du får en personlig kontakt mellan säljare och köpare, det är inga mellanhänder och det är ofta korta transportavstånd. Eftersom det är närproducerade varor som säljs så handlar du alltid i säsong och det du köper har inga eller mindre förpackningar, berättar Anna.

En kasse med grönsaker

Den första REKO-ringen

Den första REKO-ringen startades i Grästorp hösten 2016 och har sedan växt till en folkrörelse. Nu finns ca 175 REKO-ringar med omkring 500 000 medlemmar runt om i Sverige. Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att beskriva vad en REKO-ring är och underlätta och främja etableringen av fler REKO-ringar.

Arbetet med REKO-ringen sker helt ideellt.

Efter att Anna hade sålt på REKO-ringen i Jönköping i några år så bestämde hon sig för att starta en REKO-ring i Vaggeryd. Tillsammans är de en grupp på 8 personer som står bakom initiativet, där alla har olika kompetenser och bakgrunder. Bland initiativtagarna har vi olika egenskaper som kompletterar varandra. Några är bra på att prata med folk och få saker att hända, en del av erfarenhet från att sälja på olika REKO-ringar i länet och några är duktiga på data och det grafiska, berättar Anna.

Jag tjänar inga pengar på att driva REKO-ringen men det här är mitt sätt att bidra till en bättre värld.

REKO är en förkortning av Rejäl konsumtion men betyder också schysst, trevlig och rättvis. Ofta är produkterna lokalt producerade eller förädlade.

I vårt fall har vi inte sagt nej till någon producent som vill sälja på grund av avståndet till Vaggeryd. Däremot har vi sagt att alla måste skriva hur långt det är mellan gården och Vaggeryd, så får konsumenten själva avgöra av vilka de vill handla säger, Anna.

I annonserna kan producenten också lägga till information om gården och hur lantbruket bedrivs. Det skapar ett mervärde för köparen och säljaren har chans att berätta om sin verksamhet på ett sätt som man inte har vid annan försäljning. I Vaggeryd har det varit två utlämningstillfällen och besökarna var allt från småbarnsföräldrar till pensionärer.

Vi hoppas att vi kan locka hit ungdomar och unga vuxna också så småningom säger Anna.

Närproducerat och ekologiskt

I framtiden hoppas Anna att det närproducerade och ekologiska får ta mer plats på våra bord. Drömmen med REKO-ringen är att ha utlämning 2 gånger i månaden med ett 20-tal producenter vid varje tillfälle. Fler producenter är välkomna att sälja i REKO-ringen i Vaggeryd.

Jag skulle vilja ha hit någon som säljer gott bröd eller glass, det hade varit roligt!

Tiden får utvisa om det är en fluga eller framtiden att handla på REKO-ringar. Helt klart är att REKO-ringen i Vaggeryd har varit efterfrågad. Redan vid andra utlämningstillfället hade man 458 köp och sålde varor för drygt 67 000 kronor. Det kan jämföras med Reko-ringen i Värnamo som varit igång i 2,5 år som i augusti 2020 hade 355 köp och sålde för närmare 62 000 kronor.

Intresset för mat har ökat och folk vill veta vad de stoppar i sig. REKO-ringen är ett sätt att öka medvetenheten om bra mat. Jag tror och hoppas att det här är framtidens sätt att handla, avslutar Anna.

Kvinna köper ägg

Publicerad: