Huvudmeny

Eva Sjöman

Göra skillnad

twitter

Friluftsliv - Luften är fri!

I Vaggeryds kommun är det aldrig långt till naturen med skogar och grönområden in på knuten. Passa på att njut lite extra av naturen när friluftslivet i år uppmärksammas under mottot - Luften är fri!

Vi vet att friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. Vi vet att de allra flesta i Sverige lever nära naturen och genom att värna om allemansrätten får alla chans att vistas i naturen på samma villkor. Men det finns hinder som kultur, familjetraditioner och ekonomiska förutsättningar som gör att personer i specifika grupper i samhället inte nyttjar friluftslivet i samma utsträckning som andra. Dessa hinder vill det nationella projektet ”Luften är fri” förebygga genom att visa på att det finns aktiviteter för alla, att det finns aktiviteter nära hemmet och att det inte alltid behövs dyr utrustning.

– Vi är vanemänniskor och ibland behöver vi någon som visar oss nya vägar
för att etablera nya rutiner. Varför inte ta tillfället i akt och bjuda med någon som inte brukar vistas ute på en utflykt.

Vi har en vision som talar om tanke och omtanke och vi vet att Vaggeryds kommun är en plats att göra skillnad, säger David Norrfjärd, kultur- och fritidschef i Vaggeryds kommun.


Friluftsliv är viktigt för folkhälsan

Friluftslivet har stor inverkan på folkhälsan eftersom det lockar personer till fysisk aktivitet utomhus och förebygger stillasittande och isolering. Ändå är Sverige ett av de länder som har högst procentuell andel sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Friluftslivet kan inte ensamt
besegra psykisk ohälsa, men projektet vill bidra till en bättre folkhälsa.

– Forskning visar att friluftsliv har positiva effekter på hälsan, ekonomin och miljön. I Vaggeryds kommun har vi en stark föreningskultur där många föreningar har aktiviteter som på ett eller annat sätt inriktar sig mot friluftsliv. Varför inte utmana dig själv i år och prova på någon ny aktivitet utomhus. Vad passar dig, mountainbike eller fågelskådning – eller varför inte både och? säger David Norrfjärd.

Familjetur till Åker

Rätt att fritt vistas i naturen

I Sverige finns en unik tradition i rätten att fritt kunna vistas ute i naturen – en frihet under stort ansvar. Allemansrätten kan ha sina rötter från medeltiden men inte förrän 1994 skrevs den in i svensk grundlag. Allemansrätten behandlar frågor kring inträde på annans mark, var du får göra upp eld någonstans, var camping och fiske är tillåtet, att inte skräpa ner i naturen etc. Tack vare allemansrätten kan i stort sett alla i Sverige vara ute i friska luften och ta del av vår natur.

Vandra i skog och mark.

Friluftsliv behöver inte vara komplicerat

Många tror att friluftsliv bara innebär stora skogar och fjällvidder som kräver dyr utrustning. Men en stor del av friluftslivet och utevistelsen sker i vår vardag i parkerna, den bostadsnära och tätortsnära naturen. Det är ofta både kostnadsfritt och enkelt att ta sig ut i naturen.

– I Vaggeryds kommun har vi friluftsområden både i Skillingaryd och Vaggeryd och allemansrätten i skog och mark är en förmån som finns nära tillhands för alla, året runt.

Friluftsliv behöver inte vara mer komplicerat än att ta med en fikakorg och sätta sig på närmsta plats med naturen som omgivning.

Det är lustigt men en vanlig ostmacka blir godare utomhus, avslutar David Norrfjärd.

Fakta

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Det finns väldigt mycket forskning kring svenskt friluftsliv och det är ur forskningen projektet Luften är fri har formats. Vill du få tips om områden att ge dig ut till? På vår webbplats har vi samlat information om hur du upplever Vaggeryds kommun under friluftsluftslivets år.

Text: Johan Lundell. Foto: Mathias Bokinge.

Publicerad: