Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Hund och katt

Husdjur

Du har ett ansvar att ditt husdjur har det bra och att du lever upp till de djurskyddsbestämmelser som finns. Här får du information om vad du ska tänka på när du har en hund eller en katt.

Kommunens ansvar

Länsstyrelsen är den myndighet som sköter tillsyn över djurskydd. Vi hanterar ärenden gällande problematiska hundar och katter men andra frågor som rör djurskydd hanterar länsstyrelsen.

Att ha hund i Vaggeryds kommun

Som hundägare är du alltid ansvarig för allt som din hund förorsakar. En del människor tycker inte om, är rädda eller allergiska för hundar och det måste respekteras. Det finns inget generellt kopplingstvång i kommunen men hunden ska alltid hållas under uppsikt. Kopplingstvång gäller dock inom alla offentliga platser enligt de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Vaggeryds kommun.

Att ha katt i Vaggeryds kommun

Miljö- och byggförvaltningen får ibland in klagomål på att katter uträttar sina behov i trädgårdar och sandlådor, samt anmälningar om förvildade katter som är i dåligt skick och som ibland attackerar tamkatter.

Du som äger katt har ett stort ansvar. Det är viktigt att du sköter din katt och håller den under uppsyn för att undvika klagomål från grannar. Se också till att din katt inte uträttar sina behov i lekparker och sandlådor där barn leker. När en katt inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer eller vara ID-märkt på annat sätt som möjliggör kontakt med ägaren.

Lösspringande katter

Störs du av katter där du bor, kontakta först och främst ägaren till katten. Om problemen fortsätter, kontakta din fastighetsägare eller din bostadsrättsförening. Föreningens stadgar eller regelverket som gäller för boende i hyresfastigheten redogör oftast skyldigheter för djurägare.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-08-15

Sidansvarig:

Jenny Tibell

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision