Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Temperaturer och drag

Vilken temperatur har du hemma? Ett inomhusklimat som är för kallt, varmt eller för dragigt kan vara farligt för din hälsa. Här kan du läsa mer om vad som gäller för temperaturer och drag.

Lufttemperatur

För att få en behaglig inomhusmiljö rekommenderar vi en temperatur på mellan 20°C och 23°C. Lufttemperaturen i en bostad bedöms vara en olägenhet för människors hälsa om den understiger 18°C eller varaktigt överstiger 26°C. På förskolor, ålderdomshem och i liknande lokaler bör temperaturen vara minst  20°C. Vid en lufttemperatur på 20°C bör golvtemperaturen inte understiga 16°C.

Drag

Fönster och dörrar som inte är täta kan orsaka drag i ditt hem. När väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har så kan man också uppleva drag, så kallat strålningsdrag.  Det är därför viktigt att huset har en bra isolering. Luftens medelhastighet bör inte överstiga 0,15 meter per sekund under vinterhalvåret.

Problem med temperatur och drag i bostaden

Om du har en hyresrätt och har problem med inomhusklimatet bör du ta kontakt med din fastighetsägare. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att fastigheten uppfyller myndigheternas fastställda krav.  Bor du i en bostadsrätt ska du istället ta kontakt med styrelsen.

Om inga undersökningar eller åtgärder görs har du möjlighet att vända dig till miljö- och byggnämnden som är tillsynsmyndighet.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Sofia Björklund