Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Landskap med kyrka

Lokalt ledd utveckling genom Leader

I landsbygdsprogrammet för perioden 2014–2020 är det möjligt att jobba med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden. Vaggeryds kommun ingår i leaderområdet Västra Småland.

Leadermetoden

Leadermetoden är ett verktyg för dig som arbetar med landsbygdsutveckling. Allt arbete du gör bygger då på samarbete med andra, lokala förutsättningar och lokala initiativ. I partnerskapet skapas grunden för samarbete.

I partnerskapet arbetar du som är företagare eller bor på landsbygden tillsammans med den offentliga sektorn, till exempel en kommun, och tar ett gemensamt ansvar för bygden. Du har kunskaper och idéer om vad som behövs för att utveckla bygden. I partnerskapet tas din kunskap till vara och du får möjlighet att påverka.

Ett leader-projekt är något utöver vad som annars är möjligt. Pengarna kommer från EU, staten, kommunerna och din insats är att förverkliga en projektidé som bidrar till utvecklingsmålen för vårt område. Fram till 2020 har Leader Västra Småland drygt 30 miljoner som ska växa och skapa hållbara utvecklingsaktiviteter här!

Leader Västra Småland

Karta över leaderområde Västra Småland

Leader Västra Småland innefattar Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och södra delarna av Jönköpings kommun.

LAG

LAG betyder Local Action Group. Det är LAG som prioriterar och godkänner eller avslår en projektansökan utifrån hur väl projektet kan antas uppfylla våra utvecklingsmål i strategin, ungefär som en jury.

LAG består av 20 personer där fördelningen ska vara jämn mellan kvinnor och män, mellan offentlig, privat och ideell sektor och väl fördelad från det geografiska området. Det är valberedningen som utser och föreslår representanter till Leader Västra Smålands årliga stämma.

LAG-representanter från Vaggeryds kommun

Namn

Ort

Kennet Åberg

Vaggeryd

Kerstin Nordenstam

Ålaryd

Kristin Stark

Bäck

Mattias Bokinge

Hagshult

Mousa Husein

Vaggeryd

 

Programperiod 2014–2020

I nuvarande programperiod som pågår mellan 2014-2020 är det möjligt att jobba med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden inom fyra fonder. Det är Jordbruksverket som ansvarar för samordningen av de fyra fonderna. Inom Leader Västra Småland kan du söka projekt från 3 av fonderna, Socialfonden, Regionalfonden eller Landsbygdsfonden.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm