Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Grönsaker

Livsmedel

Miljö- och byggnämnden arbetar med den offentliga kontrollen. Vår uppgift är att kontrollera att livsmedelsverksamheterna följer livsmedelslagstiftningen. Vi kontrollerar bland annat hygien, redlighet, märkning och verksamheternas egenkontroll. Syftet med kontrollen är att konsumenterna ska kunna äta säkra livsmedel, få den produkt de betalar för, samt veta vad varan innehåller.

Matförgiftning, allergisk reaktion och klagomål

Du kan anmäla till oss om du misstänker att du har fått matförgiftning eller en allergisk reaktion efter att ha ätit ute på till exempel restaurang i Vaggeryds kommun. Du kan också kontakta miljö- och byggförvaltningen och lämna klagomål på livsmedelshantering eller en vara som säljs i en livsmedelsbutik.

Om du misstänker att du har blivit matförgiftad när du har ätit ute i Vaggeryds kommun bör du kontakta restaurangen samt anmäla det till miljö- och byggförvaltningen. Det är även viktigt att anmäla allergireaktioner för att miljö- och byggförvaltningen ska kunna göra utredning och incidenter kunna undvikas i framtiden.

Alla livsmedelsföretag är skyldiga att se till att personalen har tillräckliga kunskaper om livsmedelshygien och att företaget har rutiner som säkerställer att den mat som säljs är säker att äta. Om du är på restaurang har du till exempel rätt att veta om maträtten innehåller allergener.

Vid misstänkta matförgiftningar kontrolleras bland annat personalhygien, rengöring och hantering av livsmedel i verksamheten. I de flesta fall tas även prover på den typ av livsmedel som anmälaren uppgett att den eller de har ätit. Vår kontroll gäller verksamheter i Vaggeryds kommun.

Om du har serverats eller köpt ett livsmedel som du har reagerat på, trots att du har informerat om din allergi, har livsmedelsföretagaren (till exempel en restaurang eller ett café) begått ett fel.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Mustafa Kocabas