Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Minska matsvinnet

Sallad.

I Vaggeryds kommuns miljöprogram har kommunfullmäktige antagit ett mål om att minska matsvinnet med 20 % på förskolor, skolor och äldreboenden till år 2021. Kommunen har beviljats drygt 240 000 kronor i bidrag från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet för att under 4,5 år kunna arbeta med att minska matsvinnet i våra verksamheter.

Projektet Minska matsvinnet kommer dels innebära att kostpersonal, förskolepersonal och omvårdnadspersonal tillsammans arbetar för att minska matsvinnet i alla led, från inköp och planering, till tillagning och förvaring och slutligen vid servering och omhändertagande. En annan del i projektet är att arbeta utåtriktat med information till föräldrar, allmänhet och politiker kring hur vi alla kan minska vårt matsvinn både hemma och på våra arbetsplatser. På den här sidan kommer du kunna följa vårt arbete med att minska matsvinnet samt hitta tips på hur du som individ kan bidra.

Genomförda aktiviteter

Stjärnkocken Paul Svensson till Vaggeryd

Den 4 mars 2020 hade vi stjärnkocken Paul Svensson på besök i Vaggeryds kommun som höll två inspirationsföreläsningar om hållbar mat och matsvinn. Den ena föreläsningen riktade sig till kökspersonalen i Vaggeryds kommun där vi även bjöd in kökspersonal från alla länets kommuner. Den andra föreläsningen riktade sig till allmänheten och båda tillfällena var i stort sett fullsatta!

Tävla i matsvinn på Vaggerydsdagen 2019

På Vaggerydsdagen i maj 2019 pratade vi matsvinn i kommuntältet. Kökspersonalen från skolan bjöd på bröd bakat av gårdagens gröt, päronkompott på lite ledsna frukter och smoothie på överbliven frukt. Besökarna fick testa sina kunskaper om matsvinn i en tävling där olika livsmedel skulle sorteras in i vad som kunde ätas och vad som skulle kastas.

Nominering till flera priser

Vårt arbete med matsvinn har spridit sig som ett gott exempel både i länet och i landet. 2019 blev Vaggeryds kommuns arbete med att minska matsvinnet nominerat till Jönköpings läns klimatpris. Samma år vann Café Fenix på gymnasieskolan kommunens interna miljöpris för sitt hållbarhetsarbete och fokus på matsvinn.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson