Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Bild på medarbetare i Vaggeryds kommun

Medarbetare i Vaggeryds kommun tolkar svinniska nyord

Svinniska - nyord för att minska matsvinnet

Svinniska är Livsmedelsverkets ordbok med tips i form av nyord som beskriver hur matsvinnet kan minskas. Medarbetare i kommunens kök har gjort egna kortfilmer som beskriver orden.

Ätbar mat som slängs innebär både ett resursslöseri och en klimatpåverkan helt i onödan. Vaggeryds kommun har antagit ett mål om att minska matsvinnet med 20 % på förskolor, skolor och äldreboenden. Självklart vill vi dela med oss av tips och tricks. Därför spelade personal från köken på Furugården (Vaggeryd) och Sörgårdsskolan (Skillingaryd) in korta filmer om ord på Svinniska.

Svinniska

Svinniska är Livsmedelsverkets ordbok med tips i form av nyord som beskriver hur matsvinnet kan minskas. Satsningen på nyord har sitt ursprung i det regeringsuppdrag som Livsmedelsverket delar med Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Sommaren 2018 presenterade de handlingsplanen "Fler gör mer" som redovisar konkreta åtgärder för ett halverat matsvinn innan år 2030. Att halvera det globala matsvinnet är ett delmål i FN:s mål för en hållbar utveckling, Agenda 2030. En av punkterna i handlingsplanen berör återkommande informationssatsningar till konsumenter.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-08-27

Sidansvarig:

Lina Larsson

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision