Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Bild på ett bestånd av Jätteblasamin

Jättebalsamin

Jättebalsamin är en invasiv och främmande växtart som är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Den kan bli upp till 2.5 meter hög och blommar i juni-juli med stora vita eller rosa blommor. Jättebalsamin finns på flera platser i kommunen, både på kommunal och privatägd mark.

Den kan bekämpas genom metoden mekanisk bekämpning genom rotdragning. Det innebär att plantorna dras upp med roten och allt växtavfall läggs i täta plastpåsar som sedan körs till brännbart.

Vi vill ha din hjälp

Det finns två saker som du som privatperson kan göra för att hjälpa oss att bekämpa jättebalsamin. Det första är att rapportera in förekomster av jättebalsamin som du ser i din närhet. Det kan vara på din egen tomt, någon annans mark eller på kommunens mark. Ju mer information vi har desto lättare är det att få ett grepp om utbredningen och de insatser som behöver göras.

Har du ett bestånd av jättebalsamin på din tomt så har du skyldighet att bekämpa den. Det finns olika metoder som kan användas och som beskrivs på Naturvårdsverkets webbplats. Rotdragning sär den enklaste och vanligaste metoden.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson