Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Bild på ett bestånd av Jätteblasamin

Jättebalsamin

Jättebalsamin är en invasiv och främmande växtart som är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Den kan bli upp till 2.5 meter hög och blommar i juni-juli med stora vita eller rosa blommor. Jättebalsamin finns på flera platser i kommunen, både på kommunal och privatägd mark.

Den kan bekämpas genom metoden mekanisk bekämpning genom rotdragning. Det innebär att plantorna dras upp med roten och allt växtavfall läggs i täta plastpåsar som sedan körs till brännbart.

Vi vill ha din hjälp

Det finns två saker som du som privatperson kan göra för att hjälpa oss att bekämpa jättebalsamin. Det första är att rapportera in förekomster av jättebalsamin som du ser i din närhet. Det kan vara på din egen tomt, någon annans mark eller på kommunens mark. Ju mer information vi har desto lättare är det att få ett grepp om utbredningen och de insatser som behöver göras. Rapporteringen av invasiva arter gör du på invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.

Har du ett bestånd av jättebalsamin på din tomt så har du skyldighet att bekämpa den. Det finns olika metoder som kan användas och som beskrivs på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.. Rotdragning som beskrivits ovan är den enklaste och vanligaste metoden. Se Naturvårdsverkets film på hur du tar bort jättebalsamin Länk till annan webbplats..

Du hittar mer information om invasiva arter här på vår webbplats.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson