Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Nyhetsarkiv – bygga, bo och miljö

Nyheter i kronologisk ordning från Bygga bo och miljö.

 • Sönderfrusen ledning trolig orsak till vattenläcka i Skillingaryd

  Under torsdag kväll upptäcktes en akut vattenläcka runt Åkersvägen i Skillingaryd. Omfattningen var till en början okänd och tekniska kontorets personal misstänkte att flera fastigheter kunde bli utan vatten. Läckan har nu visat sig ha en begränsad omfattning då det endast är två fastigheter som är drabbade. 
 • Vattenläcka i Hoks samhälle lokaliserad

  Vattenläckan är lokaliserad. Arbete pågår med att åtgärda läckan och kommer att fortsätta till felet är avhjälpt.
 • Vaggeryds kommun har inventerat vandringshinder för fisk och utter

  Vaggeryds kommun har beviljats ca 173 000 kr i LOVA-bidrag från Länsstyrelsen för att arbeta med att inventera vandringshinder i vattendrag för fisk och utter.
 • Resultat från undersökning inför byggnation av ny skolbyggnad vid Sörgårdsskolan

  Resultatet av en undersökning vid Sörgårdsskolan visar på föroreningar i grundvattnet. De bedöms inte förhindra byggnationen av ny skolbyggnad. Inga föroreningar har hittats i dricksvattnet i befintliga skollokaler och det föreligger heller ingen risk att vistas i lokalerna. Ytterligare undersökningar kommer att genomföras.
 • Nu startar anläggningen av nytt bostadsområde på Sörgården i Skillingaryd

  Under vecka 51 påbörjar tekniska kontoret arbetet med att anlägga gata, vatten, avlopp samt tomter enligt antagen detaljplan för norra delen av Sörgårdsområdet i Skillingaryd. Det handlar om en förlängning av Far Anders Väg.
 • Miljövårdspriset tilldelas initiativtagarna till lokala REKO-ringen

  Vaggeryds kommun har beslutat att tilldela 2020 års miljövårdspris till initiativtagarna till den lokala REKO-ringen i Vaggeryds kommun.
 • Digitalt samråd om ändring av detaljplan för Östermo industriområde, Vaggeryds tätort

  I filmklippet nedan kan du titta på det digitala samrådet om ändring av detaljplan för Östermo industriområde, Vaggeryds tätort. Du kan också ställa frågor via kommentarsfunktionen nedan.
 • Minska risken för smittspridning runt
  julbordet på din restaurang

  Ska du ha julbord på din restaurang? Här har vi listat regler och rekommendationer som förhindrar trängsel och minskar risken för smittspridning av Covid-19.
 • Uppdaterade regler om trängsel på serveringsställen

  Föreskrifterna (HSLF-FS 2020:37) gäller för restauranger, barer, caféer, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster från och med 3 november 2020.
 • Miljötips oktober – Fira en miljösmart Halloween

  Oavsett om du firar Halloween eller inte så kan det vara trevligt att ha en pumpalykta utanför huset. Här kommer ett miljösmart tips på hur du kan ta tillvara hela pumpan, både skalet och innehållet. Ett smart sätt att minska matsvinnet!
 • Kalkning av sjöar och vattendrag, start vecka 44

  Veckorna 44 och 45 kalkas sjöar och vattendrag i Vaggeryds kommun.
 • Tänk på detta om du vill bygga in dina nya sopkärl

  Har du funderat på att göra någon byggnation i samband med att du får nya sopkärl för FNI, fastighetsnära insamling? Det finns några saker att tänka på.
 • Inbjudan till markanvisning för flerbostadshus på Götarps hage

  Vaggeryds kommun bjuder in till markanvisning för bostadsbebyggelse inom bostadsområdet Götarps hage. Markanvisningen syftar till att få fram ett väl gestaltat förslag till utformning av flerbostadshus och skapa en blandad bebyggelse i området.
 • Kompostering av matavfall

  Om du komposterar ditt köksavfall kan du ansöka om glesare sophämtning. För att få ändrat sophämtningsintervall krävs det att du komposterar både vegetabiliskt och animaliskt avfall.
 • Klimatveckan 2020 - delta i resebingot och vinn fina priser

  Den 16-23 september är datum för årets Klimatvecka i Jönköpings län! Vaggeryds kommun står bakom denna vecka som deltagare men också som medarrangör genom Klimatrådet.
 • Miljötips augusti – Hållbart med och utan blast

  I augusti börjar skördetiderna på allvar och det finns färska svenskodlade rotsaker att välja på i butiken eller i den egen odling. Men vilka delar av grönsaken kan du äta egentligen och hur håller de bäst?
 • Införandet av FNI - dags att göra ditt val av sopsystem

  I oktober är det dags för dig som fastighetsägare till fritidshus eller småhus att göra ditt abonnemangsval. Det är du som abonnent som själv väljer om du vill ansluta dig till FNI, eller om du vill behålla ditt nuvarande abonnemang.
 • Skogsavverkning i Skillingaryd börjar vecka 35

  Nu påbörjar vi avverkning av skog i områdena Fåglabäck, Sörgården och Trolleberget i Skillingaryd. Tänk på säkerheten och håll minst 60 meters avstånd till skogsmaskinen i dessa områden under arbetets gång.
 • Fritt fram för bad vid Linnesjöbadet

  Nya provtagningar visar att vattnet vid Linneryds badplats i Linnesjön, Tofteryd, är okej att bada i igen. Den avrådan som tidigare gällde är borttagen.
 • Miljötips juli – 5 tips för en hälso- och miljösmart grillning

  På sommaren är det högsäsong för att grilla. Men vad stoppar vi i och på grillen egentligen? Här kommer 5 tips på hur du grillar bäst för dig, miljön och klimatet.
 • Var uppmärksam vid samtal om ventilation

  Fastighetsägare i Vaggeryds kommun har blivit uppringda av en eller flera aktörer som uppger sig representera företag som utför rengöring av ventilationskanaler i privatbostäder.
 • Grönstrukturplanen för Vaggeryds kommun beslutad

  Grönstrukturplanen för Vaggeryds kommun godkändes av kommunstyrelsen den 4 mars samt av kommunfullmäktige den 22 juni 2020.
 • Nya regler om trängsel på serveringsställen

  Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.
 • Miljötips juni – Hjälp till att rädda bina!

  Bina är livsviktiga för oss och för hela ekosystemet, men en tredjedel av våra vilda trädgårdsmästare håller på att försvinna.
 • Hjälp oss att minska spridningen av invasiva främmande arter

  Invasiva främmande arter är ett stort problem som påverkar biologisk mångfald, hälsa och orsakar kostnader både för enskilda och för samhället. Vad du gör som privatperson spelar stor roll.
 • Vaggeryds kommun beviljas 275 000 kr i LONA-bidrag

  Länsstyrelsen har beslutat att bevilja ca. 275 000 kr i LONA-bidrag till Vaggeryds kommun i arbetet med att frihugga skyddsvärda träd och kommunicera värdet kring dessa.
 • Miljötips maj – Upptäck naturens skafferi!

  Ute i naturen finns det en massa delikatesser som är relativt outforskade för de flesta. Det finns mängder av skott, blad och knoppar som är goda att äta.
 • Vill du bo i Vaggeryds kommun? Så här gör du

  Intresset för att bo i Vaggeryd är stekhett. Om du vill hitta ditt tomt, hus eller hyresrätt i Vaggeryds kommun så kommer här tips.
 • Vaggeryd klättrar i miljöranking

  Vaggeryds kommun har klättrat med 35 placeringar från plats 106 till 71 i tidningen Aktuell hållbarhets kommunranking 2019.
 • Miljötips april – Var tvättar du din bil?

  Bilar som tvättas på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. Vaggeryds kommun deltar i Svenskt vattens kampanj Biltvättar helgen som syftar till att få fler att tvätta bilen på en biltvätt. Titta gärna på någon av filmerna kring biltvätt.
 • Nya regler för servering av mat

  Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter
  som serverar mat och dryck.
 • Fler än 1500 anmälda till årets Skräpplockardagar i Vaggeryds kommun

  Intresset är stort för att delta i Skräpplockardagarna, barnens stora kampanj mot nedskräpning. Fler än 1500 har anmält sig - de flesta barn i förskola och skola.
 • Var med och håll Vaggeryds kommun rent

  Skräpplockardagarna är en årlig nationell manifestation mot nedskräpning som innebär att barn, ungdomar och vuxna plockar skräp i sitt närområde. Barnen kan då också lära sig vad som händer med skräp i naturen och varför det är viktigt att kasta det i soptunnan.
 • Nu förbereder vi för nya bostäder på Sörgårdsområdet i Skillingaryd

  Ett nytt bostadsområde ska anläggas väster om befintliga Sörgårdsområdet, förlängning av Far Anders väg. Detaljplanen är från 2002 (se detaljplanen nedan) och innefattar 12 tomter. För att möjliggöra anläggandet av vatten- och avlopp, gator och tomter kommer vi att avverka träd i detta område enligt ovanstående karta. Avverkning kommer att ske efter den 6 mars och med hänsyn till väderlek.
 • Höga halter av hälsofarliga ämnen

  Under vintern har undersökningar utförts vid före detta Klevshults smältverk, beläget i Vaggeryds kommun. Provresultaten visar mycket höga halter av hälsofarliga metaller och ämnen. Området är inhägnat och allmänheten uppmanas att undvika platsen.
 • Information om förenklad delgivning

  Denna information beskriver hur Miljö- och byggnämnden använder så kallad förenklad delgivning för att skicka handlingar som ni ska ta del av (delges).
 • Miljötips december – Tänk ut ett hållbart nyårslöfte

  Nyårsafton står för dörren och det är vanligt att avge ett nyårslöfte. Om du inte har testat det tidigare så kanske det är dags att avge ett hållbart och miljövänligt nyårslöfte för 2020?
 • Miljötips november – Solceller

  Fungerar det verkligen med solceller under vintern i Sverige? Fler och fler skaffar solceller och kanske går du också i solcellstankar. Här får du lite fakta och tips på vägen.
 • Tre av fyra vill agera mer hållbart - hur #textilsmart är du?

  Textil är en värdefull resurs och används i många sammanhang som kläder, hemtextil, inredning och möbler. Men dagens textilkonsumtion är inte hållbar. Textil och modeindustrin har stor påverkan på miljö, klimat och hälsa.
 • Tomgångskörning max 1 minut

  I Vaggeryds kommun får du inte låta bilen gå på tomgång mer än max en minut. Tomgångskörning kan vara störande och ge hälsoproblem för människor, dessutom är tomgångskörning miljöbelastande.
 • Ny invasiv snigelart upptäckt i Sverige

  Snigelarten, svarthuvad snigel, upptäcktes förra veckan i Västmanland. Naturvårdsverket bedömer den som en trolig invasiv art som därför behöver tas bort innan den skapar större problem
 • Miljötips oktober – #Blimålmedveten

  Globala målen och Agenda 2030 är den mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling som världens ledare någonsin antagit.
 • Så löser vi klimatförändringarna i Jönköpings län

  Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. I ett brett samarbete med både organisationer, företag och kommuner har en gemensam klimat- och energistrategi för Jönköpings län arbetats fram. I strategin finns vision och mål för att länet ska kunna få en hållbar utveckling och bidra till Sveriges klimatmål och Parisavtalet.
 • Dags för invigning av den vattennära mötesplatsen "Strömfallet"

  Tisdagen den 29 oktober kl. 11:00 inviger Tekniska nämnden den andra unika vattennära mötesplatsen mellan Skillingaryd och Vaggeryd. Den här gången handlar det om Strömfallet på Södra Park i Vaggeryd. Vi välkomnar allmänheten till invigningen!
 • Fågellivet gynnas när Skillingaryds dämme restaureras

  Vaggeryds kommun restaurerar Skillingaryds dämme tillsammans med Skillingaryd/Vaggeryds ornitologiska förening.
 • Miljötips september – Fyra sanningar om plast

  Plasten är på många sätt ett fantastiskt material. Den finns bland annat i våra datorer, kylskåp och i mycket av vår sjukvårdsmateriel. Men plasten kan också skapa problem eftersom plastens byggstenar och tillsatsämnen kan vara farliga och att de ofta läcker ut under plastens livstid och sprids.
 • 289 förslag som gjort skillnad!

  Under 2018 genomförde vi en enkätundersökning med namnet "min gröna plats". Syftet var att ta reda på hur vi kan utveckla och göra de gröna miljöerna bättre för våra kommuninvånare.
 • Avstängning av kommunalt dricksvatten/minskat vattentryck onsdag den 25 september 

  På grund av ledningsarbete i Valdshultsvägen  kommer det kommunala dricksvattnet att stängas av på onsdag den 25 september mellan klockan 14:00-19:00 på del av Valdshultsvägen, Videgatan och Marielundsgatan i Skillingaryd.
 • Var observant vid samtal om brandskyddskontroll

  Räddningstjänsten i Vaggeryds kommun har fått indikationer om att samtal har ringts till invånare i kommunen där en person utgett sig för att ringa på uppdrag av en samhällsaktör.
 • Kommunens tionde naturreservat är invigt!

  Närmare 25 personer samlades i Stensjökvarnskogen strax norr om Långserum för att delta vid invigningen av kommunens 10:e naturreservat.
 • Lär dig mer om svampar!

  Visst är det härligt med svampar? Hösten är här och skogen kryllar av svampar.
 • Snart startar klimatkämparna sin resa

  Här är Vaggeryds kommuns klimatkämpar som under ett år registrerar sina koldioxidavtryck i en mobilapp.
 • Registrera din brunn och få ett bättre skydd

  Nu öppnas möjligheten för dig som brunnsägare att bättre skydda din brunn genom registrering i Brunnsarkivet.
 • Miljötips augusti – allemansrätten

  Sensommaren är en härlig tid för att ge sig ut i skogen, både för promenader och svamp- och bärplockning. När vi vistas i naturen så vet de flesta att allemansrätten gäller men det är inte alla som vet vad det innebär.
 • Miljötips juli – skyddsvärda träd

  Ovanliga och särskilt skyddsvärda träd har kartlagts av Länsstyrelsen. Här är fyra träd i Vaggeryds kommun som kan vara värda ett besök.
 • Lediga villatomter släpps i höst

  I höst och vinter släpps sammanlagt 17 nya lediga tomter för nybyggnation på Götarps hage och södra Västra strand.
 • Miljötips juni – bekämpa blomsterlupinen!

  I Sverige finns det mer än 2 000 främmande arter och ca 20 % av dessa räknas som invasiva eller potentiellt invasiva. Du kan göra en insats i att bekämpa blomsterlupinen nu när den blommar som mest.
 • Bli klimatkämpe - vinn en cykelhjälm med airbag

  Ta reda på hur din klimatpåverkan ser ut och anta utmaningen att minska den samt inspirera andra att göra detsamma! Nu har du chansen att bli en av fem klimatkämpar. Den som minskar sitt koldioxidutsläpp mest vinner en cykelhjälm med airbag, en Hövding.
 • Miljötips maj – handla kemikalieklokt

  Kemikalier finns överallt i vårt samhälle och i de produkter vi handlar. Kemikalierna är viktiga för den levnadsstandard vi har i våra samhällen men kan också innehålla ämnen som är skadliga för människor och miljön.
 • Miljötips april – miljöbarometern

  Vill du veta mer om Vaggeryds kommuns miljöarbete och hur det går för oss? Nu kan du gå in på Miljöbarometern för Vaggeryd och digitalt följa och se resultatet av vårt miljöarbete.
 • Lek och motion i fokus när arbetet med vattennära mötesplatser fortsätter

  Efter påsk börjar vi bygga en plats för spontanidrott och lek vid Lagan på Södra park. Strömfallet blir ett ställe för både barn och vuxna och är en del av det pågående arbetet med vattennära mötesplatser utmed Lagan. I samband med detta gör vi även iordning ängsmark som ska gynna insekter i området. 
 • Kortare handläggningstider med digitaliserat arbetssätt

  Från och med våren 2019 arbetar miljöhandläggarna på miljö- och byggförvaltningen med tillsynskort. Ett arbetssätt som har lett till förkortade handläggningstider och tydligare kommunikation.
 • Miljötips mars – minska matsvinnet!

  Ofantliga mängder mat slängs varje år helt i onödan. Matsvinnet är en tråkig miljöbov som alla kan hjälpas åt att minska.Denna månad ger vi dig små tips om vad du kan göra för att minska matsvinnet där hemma.
 • Vaggeryds kommun minskar matsvinnet!

  I Sverige uppgår matsvinnet till ca 19 kg mat och 26 kg dryck per person och år. Sammanlagt blir detta enorma mängder fullt ätbar mat som av olika anledningar hamnar i sopkorgen. Att slänga mat kostar pengar och belastar jordens resurser.
 • Dags att anmäla sig till Vi Håller Rent!

  Vaggeryds kommun deltar årligen i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Genom att plocka skräp ser du inte bara skräpet på ett nytt sätt, du visar också för andra att skräp inte hör hemma någon annanstans än i papperskorgen.
 • Miljötips februari – välj rätt fisk till maten!

  Vad vi äter har stor påverkan på miljön och att välja hållbara råvaror är viktigt för att vi även i framtiden ska kunna äta gott och kunna mätta hela jordens befolkning. Som konsument kan du bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.
 • Rabatt vid digital ansökning

  Från 1 januari 2019 får du som ansöker om bygglov eller bygganmälan digitalt, via tjänsten Mittbygge.se rabatt.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Alija Bucuk