Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2018-11-26 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2018-11-26

Bild

Skäp är det som återstår när fantasin tagit slut.

Green Friday is the new black!

Genomsnittssvensken lever idag som om vi hade 4,2 jordklot, så vårt beteende i dagsläget är inte hållbar. Därför är det viktigt att visa på vikten av att vi har en hållbar konsumtion och livsstil.

I det reviderade miljöprogrammet för Vaggeryds kommun har vi ett mål om att ”Vi ska utföra informationskampanjer om hållbar konsumtion och livsstil. Målet är att få till en beteendeförändring hos kommuninvånarna inom området.

– Den här veckan lyfter vi denna fråga lite extra genom att byta tema i miljöhörnan på biblioteket i Vaggeryd till återbruk. Vi vill med denna kampanj lyfta frågan om hållbar konsumtion och visa på goda exempel på vad det kan innebära, berättar Lina Larsson, miljöstrateg på Vaggeryds kommun.

I samband med det nya temat kommer det även att vara en utställning med möbler som genom återbruk fått ett nytt liv.

– Det är ett spännande tema som jag tror många kommuninvånare kommer att vara intresserade av. Vi har flera verksamheter som jobbar aktivt med återbruk och återanvändning. Vi har till exempel ReMida, vårt kreativa återanvändningscenter, som uppmuntrar till ett mer miljömedvetet förhållningssätt genom att lära barn och elever att ta tillvara på det som finns runt omkring och samtidigt minska konsumtionen av nya saker, säger Lina.

– Sedan har vi i ge-och-ta-konceptet på återvinningscentralen i Vaggeryd. De har också en station där man kan skänka användbara saker så som kläder, som sedermera går till Röda korset, Human bridge, Frejas bod eller ReMida, avslutar Lina.

Tips på hur du ger dina prylar ett nytt liv

1. Köp

Om du ska köpa en ny pryl, tänk på kvalitet och långsiktighet. Om det är en pryl som du inte kommer att använda länge kan du tänka på andrahandsvärdet.

2. Vårda

Att ta hand om sina saker är väldigt viktigt för att de ska få en längre livslängd. Till exempel kan du vårda dina skor så att de håller längre och förblir snygga.

3. Sälj och byt

Har du en pryl som du är trött på kan du sälja, skänka eller byta bort den. Ingen tycker att det är roligt att den ligger och skräpar – men många kan bli glada av att den kommer till användning.

4. Fixa

Har du något som gått sönder eller kläder som behöver lagas? Det behöver du inte slänga. Måla, sy ihop och laga! Har du tummen mitt i handen kan du vända dig till en lokal reparatör eller skräddare. Du kanske har en kompis som är händig och kan hjälpa till?

5. Återbruka

När prylen du äger blir riktigt trasig eller tråkig kan ett tips vara att använda materialet till något helt annat. Det finns mycket inspirationstips på nätet.

6. Släng

I vissa fall är det bara att erkänna: prylen har gjort sitt. När det är dags att slänga – se till att göra det på rätt sätt, på återvinningscentralen till exempel.

ReMida – ett kreativa återanvändningscenter

ReMida är ett kreativa återanvändningscenter som tar tillvara på rest- och spillmaterial från företag. Saker företagen hade tänkt att slänga kan istället få ett nytt liv och bli ett kreativt pedagogiskt material på förskolor, fritidshem, och skolor i vår kommun. I filmklippet nedan berättar Monica och Kerstin om ReMida.

Om återvinningscentralen och ge-och-ta-konceptet

Idag konsumerar vi i allt snabbare takt och många av prylarna som vi slänger hade kunnat användas på nytt av dig eller någon annan. På återvinningscentralen i Vaggeryd kan du lämna allt ifrån plåtar, galler, betongplattor till böcker som någon annan kan ha nytta av. På återvinningscentralen finns också en station där du kan skänka användbara saker så som kläder, som sedermera går till Röda korset, Human bridge, Frejas bod eller ReMida. I filmklippet nedan berättar Kristina och Marita om återvinningscentralen.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2018-11-26

Sidansvarig:

Alija Bucuk