Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-07-15 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Miljötips februari – välj rätt fisk till maten!

Vad vi äter har stor påverkan på miljön och att välja hållbara råvaror är viktigt för att vi även i framtiden ska kunna äta gott och kunna mätta hela jordens befolkning. Som konsument kan du bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

”Fiskguiden” från Världsnaturfonden WWF hjälper dig att välja rätt fisk till middag. Besök fiskguiden på fiskguiden.wwf.se eller ladda hem appen i din telefon!

Vaggeryds fiskar undersöks

Fisk är nyttigt men tyvärr finns det några arter i svenska vatten som innehåller hälsofarliga miljögifter. För att få mer kunskap om fisken i kommunens sjöar så har Vaggeryds kommun analyserat gädda och abborre från Svinsjön, Vederydssjön och Fängen/Sandsjön. Analyserna av kvicksilver i abborre visar att fisken i både Vederydssjön och Svinsjön överstiger gränsvärdet på 0,5 mg/kg våtvikt.

I Fängen/Sandsjön uppmättes till kvicksilverhalterna till mellan 0,444 – 1,01 mg/kg för 4 olika gäddor. Gränsvärdet för saluförd gädda är 1 mg/kg våtvikt.

Rekommendationerna för fisk

Livsmedelsverket har tagit fram rekommendationer för fisk. För insjöfisk gäller att kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn inte bör inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2–3 gånger per år. Det gäller fiskarna abborre, gädda, gös och lake. Generellt gäller att vi inte ska äta abborre, gädda, gös eller lake som du fiskat själv oftare än en gång per vecka.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson