Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2019-04-16 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-04-16

Två personer och 26 mjölkpaket.

Kostchef Therese Lundell och miljöstrateg Lina Larsson.

Vaggeryds kommun minskar matsvinnet!

I Sverige uppgår matsvinnet till ca 19 kg mat och 26 kg dryck per person och år. Sammanlagt blir detta enorma mängder fullt ätbar mat som av olika anledningar hamnar i sopkorgen. Att slänga mat kostar pengar och belastar jordens resurser.

Vaggeryds kommun har antagit ett mål om att minska matsvinnet med 20 % på förskolor, skolor och äldreboenden. Kommunen har beviljats drygt 240 000 kronor i bidrag från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet för att under 4,5 år kunna arbeta med att minska matsvinnet i våra verksamheter.

- Det är väldigt roligt att vi fått bidrag till att arbeta med att minska matsvinnet, det ger oss en extra skjuts i arbetet! Det är en otroligt viktig fråga där det finns både pengar, miljö och resurser att spara, säger Lina Larsson, miljöstrateg.

Från inköp till servering

Projektet Minska matsvinnet kommer dels innebära att kostpersonal, förskolepersonal och omvårdnadspersonal tillsammans arbetar för att minska matsvinnet i alla led. Från inköp och planering, till tillagning och förvaring och slutligen vid servering och omhändertagande. En annan del i projektet är att arbeta utåtriktat med information till föräldrar, allmänhet och politiker kring hur vi alla kan minska vårt matsvinn både hemma och på våra arbetsplatser.

- Det här är en fråga som känns väldigt spännande att arbeta med men också så självklar. Kostpersonalen är väldigt engagerad i arbetet och det ska bli kul att se vilka resultat vi kan nå under kommande år, säger Therese Lundell, kostchef, barn- och utbildningsförvaltningen.

Orkar du lyfta lika mycket som du slänger?

En första del i kommunikationssatsningen är ett nytt tema i miljöhörnan i i Vaggeryds bibliotek på Fenix om att minska matsvinnet. I miljöhörnan får du veta mer om kommunens arbete och satsning, samt få användbara tips på hur du själv kan bidra till ett minskat matsvinn. Enligt siffror från Livsmedelsverket slänger varje svensk i genomsnitt 19 kg mat per år i onödan och 26 kg dryck hälls ut i slasken. I miljöhörnan kan du fram till och med maj testa att lyfta en säck som väger lika mycket som matsvinnet per person och år.

Earth Week

Den 30 mars infaller Earth hour. För att uppmärksamma Earth hour kopplat till maten har Vaggeryds kommun något som vi kallar Earth week där alla förskolor och skolor en klimatsmart matsedel.

Earth Week vecka 13 matsedel »PDF

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-04-16

Sidansvarig:

Johan Lundell