Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Publicerad: 2019-06-05

Liten flicka visar en groda på fingret.

Miljötips maj – handla kemikalieklokt

Kemikalier finns överallt i vårt samhälle och i de produkter vi handlar. Kemikalierna är viktiga för den levnadsstandard vi har i våra samhällen men kan också innehålla ämnen som är skadliga för människor och miljön.

I Vaggeryds kommun arbetar vi med miljömålet Giftfri miljö vilket innebär att vi vill att så få farliga kemikalier som möjligt ska användas i våra verksamheter men också hos våra invånare.

Enligt den europeiska kemikalielagen REACH har du som konsument rätt att få veta om en vara innehåller ämnen som finns upptagna på en lista som heter Kandidatförteckningen. I januari 2019 fanns nästan 200 kemikalier på kandidatförteckningen och den uppdateras två gånger per år.

Vill du som konsument ta reda på om någon produkt som du har tänkt att handla innehåller ämnen på kandidatförteckningen så kan du använda dig av blanketten nedan som heter ”Våga fråga”. Du fyller i blanketten, lämnar till den butik du handlar i och enligt lagstiftningen ska du få ett svar från butiken inom 45 dagar.

Vill du veta ännu mer om REACH eller om kampanjen Våga fråga, så rekommenderar jag att du läser ett gymnasiearbete av en Fenixelev som just studerade hur väl både konsumenter och butiker känner till REACH i Vaggeryds kommun.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-06-05

Sidansvarig:

Lina Larsson

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision