Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2019-08-05 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Trädtoppar med solljuset som strilar igenom.

Miljötips juli – skyddsvärda träd

Ovanliga och särskilt skyddsvärda träd har kartlagts av Länsstyrelsen. Här är fyra träd i Vaggeryds kommun som kan vara värda ett besök.

Sommaren är här och efter hösten och vintern mörka månader ser vi fram emot lite sol och bad. Men med förra sommaren i minnet, när vi hade värmebölja och torka, så behöver vi lära oss att uppskatta de träd som finns runt omkring oss i naturen, i trädgårdar och i samhället. Träden är dels vackra att titta på och följa årstidernas utveckling men ger oss också en hel del ekosystemtjänster i utbyte såsom ren luft och skugga.

I en kartläggning som genomförts av Länsstyrelsen har cirka 170 000 särskilt värdefulla träd inventerats. De särskilt värdefulla träden är till exempel jätteträd som är grövre än 1 meter i diameter, mycket gamla träd som är över 140 år och grova hålträd som är över 40 cm i diameter.

De skyddsvärda träden är viktiga biotoper för både fåglar, fladdermöss, insekter, mossor och lavar. Passa på att besöka ett skyddsvärt träd i sommar. Häri länken nedan presenteras fyra utvalda särskilt skyddsvärda träd i Vaggeryds kommun från Länsstyrelsens inventering.

Kanske hittar du en ny favoritplats?

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson