Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2019-09-16 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-09-16

Gert Jonsson och Jens Mattson.

Gert Jonsson och Jens Mattson.

Kommunens tionde naturreservat är invigt!

Närmare 25 personer samlades i Stensjökvarnskogen strax norr om Långserum för att delta vid invigningen av kommunens 10:e naturreservat.

Jens Mattson, presskommunikatör på Länsstyrelsen, inledde invigningen med att berätta om vikten av att ha natturreservat och skyddad natur, både i länet och i Sverige.

Vi har nästan 4000 naturreservat i Sverige och det här är Jönköpings läns 150:e. Naturreservat är viktiga att skapa, inte bara för att människan ska kunna vistas i naturen utan också för de arter som finns här som är beroende av ett fungerande ekosystem, berättar Jens.

Gert Jonsson, kommunstyrelsens ordförande fortsätter:

Tack vare att de äldre generationerna ansvarsfullt brukade och skötte den här marken och lockhögg träd när man behövde det som de här naturvärdena finns här. Idag ser vi även exempel på hur dagens markägare har tagit ett ansvar för det här området genom att välja att skydda det och bilda ett naturreservat. En stor eloge till er, säger Gert.

Strax efter talet klippte Gert och Jens bandet och Vaggeryds kommuns tionde naturreservat var nu invigt! Därefter begav sig besökarna in i naturreservatet och följde den markerade leden på cirka 400 meter som iordningställts. Under vandringen guidades besökarna av Jens Mattsson samt reservatsförvaltaren Kjell Mohlin och Dan Damberg från Vaggeryds kommun som delade med sig av sin kunskap om reservatet i sig, fåglar och svampar.

Besökarna hade turen att få se både orange taggsvamp, grå taggsvamp och skarp taggsvamp, svamparter som naturreservatet är till för att skydda.

Invigningen avslutades med kaffe och bulle och det var nöjda besökare som lämnade naturreservatet glada över sina ökade kunskaper om svampar, fåglar och natur.

Föreläsning om svamp

Missade du invigningen och hade velat veta mer om svampar? Ingen fara. Onsdagen den 18 september kl. 18:00 byter vi tema i miljöhörnan och bjuder på en föreläsning om svampar med Dan Damberg. Föreläsningen är på Vaggeryds bibliotek och innan kommer du att kunna få hjälp med att artbestämma svampar som du plockat med dig. Vi bjuder även på fika!

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-09-16

Sidansvarig:

Alija Bucuk