Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-01-09 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Svarthuvad snigel.

Svarthuvad snigel (Krynickilus melanocephalus). Foto: Tomas Troschke

Ny invasiv snigelart upptäckt i Sverige

Snigelarten, svarthuvad snigel, upptäcktes förra veckan i Västmanland. Naturvårdsverket bedömer den som en trolig invasiv art som därför behöver tas bort innan den skapar större problem

Efter att den första upptäckten i Västmanland uppmärksammades i media har det kommit flera rapporter om samma art till myndigheterna. Snigeln (Krynickulus melanocephalus) har nu också upptäckts i Örebro och Gävleborgs län. Länsstyrelserna i berörda län har tagit tag i frågan och inventerar, letar upp och samlar in sniglar där de upptäckts.

Vi är tacksamma för att ha fått rapporter om den här snigeln i ett tidigt skede så vi myndigheter kan göra något åt saken. Vi vet ännu inte hur invasiv arten är i Sverige i jämförelse med den spanska skogssnigeln, "mördarsnigeln", men det finns risk att den kan skapa bekymmer på grund av att den förökar sig snabbt och äter frukt och grönsaker, säger Inkeri Ahonen på Naturvårdsverket.

Äggen överlever vintern

Den svarthuvade snigeln är ursprungligen från Kaukasus. Den förekommer i Tyskland, Litauen, Ukraina, Ryssland, Vitryssland och det är en vanligt förekommande snigel i Lettland där den funnits sedan 1997. Den är upp till 45 mm lång, har en gråaktig kropp och ett svart huvud. De vuxna svarthuvade sniglarna överlever inte vintern men de ägg de lagt gör det. Det ger myndigheterna en tidsfrist fram till i vår att planera hur de ska tackla problemet.

Allmänhetens hjälp behövs

Där det inte hunnit blir för kallt behöver myndigheterna allmänhetens hjälp att upptäcka och rapportera den svarthuvade snigeln, så att de kan ringa in var den finns. Det är också bra att plocka bort och avliva sniglar man hittar.

I dagsläget finns det inte någon lagstiftning gällande den här snigelarten, men med gemensamma och frivilliga åtgärder kan vi hindra att den sprider sig och därmed minimera skadorna som den skulle kunna förorsaka längre fram, säger Inkeri Ahonen.

Naturvårdsverket och länsstyrelsen försöker också skapa sig en bild av hur den kommit in till Sverige och vill veta om någon kan ha sett om den följt med någon vara som t.ex. i blomkrukor, med grönsaker, jord eller något annat. Om man ser den här snigeln är det bra om man fotograferar den, noterar vilken miljö den är i och rapporterar fyndet till invasivaarter.nu. Det är också bra om ett eller flera exemplar skickas till Göteborgs Naturhistoriska Museum för artbestämning.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell