Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2019-11-22 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Kläder.

Tre av fyra vill agera mer hållbart - hur #textilsmart är du?

Textil är en värdefull resurs och används i många sammanhang som kläder, hemtextil, inredning och möbler. Men dagens textilkonsumtion är inte hållbar. Textil och modeindustrin har stor påverkan på miljö, klimat och hälsa.

Den svenska textilkonsumtionen ökar och omsättningen av kläder går allt snabbare, samtidigt som det slängs hela kläder. År 2018 låg textilkonsumtionen på cirka 14 kilo per person och år.

Alla kan bidra och göra skillnad

Tre av fyra konsumenter i Sverige kan tänka sig att förändra sitt beteende när det gäller hur mycket och vad man handlar. Det visar en konsumentundersökning som Naturvårdsverket lät genomföra 2018.

Den enskilde konsumenten är inte den som kan eller ska lösa hela problemet, men konsumenters agerande är en del av lösningen. Alla kan bidra, och när många konsumenter gör mer hållbara val bidrar det till mer hållbara svenska konsumtionsmönster. Visste du att om vi fördubblar livslängden för ett plagg minskar klimatpåverkan med cirka 50 %? Eller att den svenska textilkonsumtionen motsvarar cirka 4 miljoner ton koldioxidekvivalenter (CO2-eq), det vill säga 850 000 varvs bilkörning runt jorden?

Nytt tema i miljöhörnan

För att belysa textilindustrin stora miljöpåverkan, både vad det gäller förbrukning av vatten, användandet av kemikalier och utsläpp av koldioxid kommer Vaggeryds kommun att byta tema i miljöhörnan den 18 november till hållbar konsumtion. Vi kommer också att lansera kampanjen #textilsmart.

Hållbar konsumtion

Hållbar konsumtion är en viktig fråga när det gäller att vi ska vara rädda om våra naturresurser. Visste du till exempel att på biblioteket kan du låna mer än bara böcker? Vad sägs om flytvästar, borrmaskin och symaskin? Besök miljöhörnan för att få tips och inspiration för vad du kan göra för att bli en medveten konsument.

Kampanjen #textilsmart

Den 18 november lanserar vi även kampanjen #textilsmart som är framtagen av Naturvårdsverket och Hallå konsument. Syftet med kampanjen är att öka konsumenternas kunskap, lyfta frågan om miljöpåverkan från textilindustrin och vad du som konsument kan göra för att bidra till en mer hållbar konsumtion av textiler.

Som en del i kampanjen kommer vi att anordna klädutmaningen mellan den 18-22 november. Klädutmaningen är enkel – du ska under en arbetsvecka måndag-fredag med start den 18 november bära samma kläder (byxa, tröja, kofta, kjol etc). Syftet med klädutmaningen är att visa att vi inte hela tiden behöver ha nya kläder eller följa senaste mode. Och när man väl handlar att man tänker lokalt och gynnar de lokala företagen på orten. Genom att använda och vårda dina favoritplagg så håller de längre och minskar miljöpåverkan. Bra för dig och bra för miljön.

Vill du veta mer om kampanjen #textilsmart eller om klädutmaningen kontakta
Lina Larsson, miljöstrateg på 0370-67 80 11.

Vill du veta mer om temat Hållbar konsumtion i miljöhörnan på Vaggeryds bibliotek, kontakta Åsa Storck, bibliotekschef på 0393-67 87 96.

Vad kan du göra?

Ta hand om dina kläder så håller de längre

 • Genom att tvätta mindre och istället ta bort enstaka fläckar eller vädra, håller dina textilier längre.
 • Kläder och hemtextilier slits mindre om du tvättar fulla maskiner och använder tvättpåse.
 • Genom att laga, piffa upp eller sy om kläder och hemtextilier, förlänger du deras livslängd och bidrar till en mer hållbar textilkonsumtion.

Köpa kläder och hemtextil på ett hållbart sätt

 • Om du använder ett plagg under dubbelt så lång tid, halverar du plaggets miljöpåverkan. Välj därför gärna kläder du kan använda ofta och länge.
 • Det finns många olika sätt att förnya sin garderob mer medvetet. Exempelvis kan du köpa second hand, byta kläder med andra, låna kläder på klädbibliotek, hyra eller sy om dina gamla kläder.
 • Välj gärna miljömärkta textilier som ställer krav på alla delar av produktionskedjan från råvara till tillverkning och där oberoende revisorer granskar att kriterierna för miljömärkningen uppfylls. Titta efter Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS).
 • Reklamera klädesplagget eller textilen om det går sönder eller inte överensstämmer med det du köpt. Du sparar pengar och det ger butiken en signal om att produkten inte håller önskad kvalitet

Gör dig av med kläder och textil på rätt sätt

 • Av de 7,5 kilo textilier vi slänger i soporna per person och år är ungefär hälften i så gott skick att de skulle kunna användas av någon annan.
 • Sträva efter att använda textiler längre och ta hand om dem på rätt sätt, så skapas så lite sopor som möjligt.
 • Hela kläder och hemtextilier som du inte använder kan du sälja, skänka eller lämna till en välgörenhetsorganisation eller annan insamlare.
 • Uttjänta och trasiga kläder och hemtextilier kan du lämna till kommunens insamling för textilavfall. Kontakta din kommun för att få svar på hur det fungerar där du bor.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson