Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Publicerad: 2019-12-04

Öppet Hus på miljö- och byggförvaltningen

Passa på att ställa dina frågor till kommunens experter. Den 5 december bjuder miljö- och byggförvaltningen in till Öppet hus.

  • Plats: Teaterfoajen, Skillingehus, Skillingaryd
  • Tid: 5 december kl 16.00 - 19.00
  • Vi bjuder på pepparkakor och glögg!

Kom och prata med oss om:

Avlopp

Avloppsinventeringen pågår för fullt i kommunen. Har vi inte redan varit hos dig så är vi snart på väg. Du kan föregå oss och göra ett eget själskattningstest på din avloppsanläggning. Kontakta oss via miljobygg@vaggeryd.se så får du din blankett. Och du, om du redan nu vet med dig att ditt avlopp inte är okej så kan du spara kostnaden för inventeringen om du meddelar oss detta. Är du osäker? Prata med oss!

Tänd i toppen

Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Utsläppen från eldningen beräknas bidra till att 1 000 personer om året dör i förtid. Sot från vedeldning har också en klimatpåverkan. Men det går att ändra på. Genom att elda på ett nytt sätt kan du bidra till att minska utsläppen med upp till 50 %, samtidigt som luften blir bättre där du bor.

Energi- och klimatrådgivning

Funderar du på att sätta upp solceller? Är det dags att byta värmesystem i villan? Funderar du på hur du ska kunna resa mer hållbart? Representanter från Energicentrum är på plats för att hjälpa dig. Du får en kostnadsfri och opartisk rådgivning i frågor som rör energi och klimat. Kom förbi och prata med oss.

Kompost

Om du vill ha en kompost antingen inomhus eller utomhus behöver du skicka in en anmälan till oss, det kostar ingenting. Blankett finns på www.vaggeryd.selänk till annan webbplats.

Värmepumpar

Är det dags att byta värmekälla? För jord- berg och sjövärmepumpar krävs antingen en anmälan eller ansökan hos oss. Luftvärmepumpar kräver ingen anmälan. För en behandlad och beviljad värmepumpsanmälan kostar det 1900 kr.

Bygg

Ska du göra en tillbyggnad eller bygga nytt, välkomna att träffa kommunens bygginspektörer och diskutera dina planer.

Livsmedel

Funderar du på att öppna eller överta en livsmedelsbutik, café, restaurang, pizzeria eller något annat där livsmedel hanteras? Under vårt öppet hus finns möjlighet att ställa frågor och få information om livsmedelshantering.

Hälsoskydd

Har du frågor om inomhusmiljön, temperatur i luften i din bostad, radon, fukt och mögel, buller och ventilation eller någon annan boendemiljöfråga? Ställ dem till oss. Utgångspunkten för all tillsyn inom hälsoskydd är miljöbalken. Den syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö.

Digitala tjänster

Med våra digitala tjänster ( www.Mittbygge.se) kan du hitta mycket nyttig information innan du börjar bygga och du kan enkelt sköta din bygglovsansökan eller anmälning Tex. När du ligger i hängmattan, är på semester eller framför tv när det är reklam.

Allt du behöver är en uppkoppling till datorn eller telefonen. Kom så visar vi mer.

Biltvätt

Tvätta bilen ofta för att undvika att oljerester, tungmetaller och andra farliga kemikalier hamnar i naturen. Genom att tvätta bilen på en biltvätt eller gör-det-själv-hall så samlas alla hälso- och milljöfarliga ämnen upp, istället för att släppas ut i naturen. Tvättar du bilen på gatan förorenar du vattnet. Kanske är det ditt dricksvatten eller din badsjö som drabbas. Prata biltvätt med oss!

Kommande planer för bostadsbyggnation

Vi visar vilka tomter som är lediga för bokning och vilka tomter/områden som är under framtagande för kommande bokning. Hur bokar du tomt? Välkommen på öppet hus så kan vi prata mer!

Välkommen på Öppet Hus!

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-12-04

Sidansvarig:

Johan Lundell

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision