Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2020-05-19 och kan vara inaktuell.

Publicerad:

Två fåglar på en sten i ett vattendrag.

Vaggeryd klättrar i miljöranking

Vaggeryds kommun har klättrat med 35 placeringar från plats 106 till 71 i tidningen Aktuell hållbarhets kommunranking 2019.

För tolfte året i rad har tidningen Aktuell hållbarhet genomfört en kommunranking för att belysa hur kommunerna arbetar med klimat- och miljöarbetet. I kommunrankingen finns det tre kategorier där Vaggeryds kommun hör till kategorin ”Större städer och kommuner nära större städer”. I den kategorin placerar vi oss på plats 26 av 108 och ligger i topp i Jönköpings län!

– Det är glädjande att vi tar kliv framåt i miljöarbetet och att det syns i kommunrankingen. Vi har ett miljöarbete och miljöprogram vi tror på och nu när vi håller på att integrera Agenda 2030-perspektivet i det så kommer miljö- och hållbarhetsfrågorna bli ännu starkare, säger Gert Jonsson, kommunstyrelsens ordförande.

Rankningen består av flera delar, bland annat en egen enkät som består av 21 miljörelaterade frågor. Data samlas även in från olika myndigheter och organisationer såsom Svenskt vatten, Kolada RKA, Håll Sverige rent, Boverket och Länsstyrelsen. En sista del som är ny för i år är att data från kommunernas utsläppsnivåer, samt förändringstakt av växthusgaser och koldioxid mäts.

– Vi har tagit miljöarbetet framåt i Vaggeryds kommun. I år kan vi se att vi får poäng för att vi ställer hållbarhetskrav vid ekonomiska placeringar och integrerar ekosystemtjänster i den fysiska planeringen som vi inte gjort tidigare. En annan bidragande orsak är att vi ökat andel fossilfria fordon i kommunen från 10% till 30%, säger miljöstrateg Lina Larsson.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson